Matmarknader med många nyheter

I Mariefred tjuvstartade Bondens egen marknad under försommarens rabarberfestival, men nu drar säsongen igång på riktigt. Besökarna kan köpa prima varor och prata mat med hantverkarna bakom dem – samtidigt som andra aktiviteter pågår runt marknadsplatserna.

ob-marknad6.jpg

ob-marknad6.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Mariefred/Malmköping2014-07-16 07:30

Grönsaker och bär, ost och bröd, kött och fisk – och allt däremellan och därtill står till försäljning på Rådhustorget i Mariefred och Stora torget i Malmköping i sommar.

– Det är roligt att få finnas i ett sammanhang. Vårt bröd behöver nästan alltid kompletteras med något. Tillsammans kan vi skapa en hel måltid, säger Anna Schweitz från Annas hembageri i Mariefred, en i raden av producenter som kommer att finnas på marknadsplatserna.

Nytt för i år är att flera av marknadsdagarna kommer att omges av andra aktiviteter och ha olika teman. Bland annat kommer det uppskattade inslaget från förra året, då en kock från Gripsholms värdshus stod på torget och lagade mat på produkter från marknaden, att upprepas. Och till Malmköping kommer en pomolog som kan artbestämma äppelsorter och svara på alla slags äppelfrågor.

– Staden har hakat på. När vi har barntema så kommer det att finnas andra barnaktiviteter runt om i Mariefred, säger lokalföreningens ordförande Robert Schweitz, även han hembagare.

Bondens egen marknad har ett strikt regelverk. Produkterna, eller råvarorna som används för att framställa dem, får inte ha transporterats mer än 25 mil. Mariefreds- och Malmköpingsmarknaderna är hårdare än så, och tillåter inte mer än 15 mils transport. En annan regel är att det företag som säljer en vara måste ha producerat den. Och det är bagaren, mejeristen eller odlaren själv som ska stå i marknadsståndet.

– Som besökare ska man få komma till kunskapens källa. Har man aldrig ätit en djungelgurka förut så måste man ju få veta vad det är, säger Robert Schweitz.

Bondens egen marknad har sitt ursprung i de "farmers market" som uppstod i Los Angeles på 1930-talet, då bönderna åkte in till staden för att sälja sina produkter.

– Intresset för det hållbara samhället har ökat lavinartat. Många barnfamiljer har börjat köpa allt mer närproducerat efter att ha funderat på vad deras barn egentligen får i sig, säger Robert Schweitz.

Än så länge finns Bondens egen marknad i 23 städer och orter i Sverige. Lokalföreningen för Mariefred och Malmköping erbjuder de minsta marknadsplatserna, och har så gjort i elva år.

– Det är häftigt. Det brukar vara städer av Nyköpings storlek och uppåt som har publik nog att försörja marknaderna, säger Robert Schweitz.

Han tillägger att marknaderna i Mariefred och Malmköping bara växer, trots att många sörmländska producenter lockas till Stockholm. Sedan Robert Schweitz kom in i bilden för fem år sedan har marknadsdagarna utökats från åtta till tolv per år. Han gläds åt att flertalet nya producenter kommer att sälja sina varor på årets marknader – allt från Grinda gårdsglass från Malmköping till Troxtabo getgård i Flen gör entré på de två torgen.

– Det är ett unikt tillfälle att få tag på produkter av toppkvalitet. Flera av de här producenterna levererar till topprestauranger i Stockholm, säger Robert Schweitz.

Bondens egen marknad finns även på Stora torget i Nyköping vid sju tillfällen i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om