Rabarberfest på Bondens egen marknad

På lördag går startskottet för Bondens egen marknad. På torget i Mariefred kommer också Rabarberfestivalen att tjuvstarta, med utställare som vill lyfta fram den syrahaltiga växten. – Det är klart vi vill fira en av våra allra finaste primörer, säger mathantverkaren Marie Printz.

Mariefred/Stallarholmen2016-05-19 09:42

19 olika matutställare kommer till Mariefred när Bondens egen marknad kickar igång. Temat är rabarber och dagen får också vara ett värdigt smakprov på vad Rabarberfestivalen, som hålls nästa helg, kommer att innehålla.

– Den riktiga festivalen kommer att firas på olika platser i Sörmland och där kommer alla som vill göra något med rabarber visa prov på sin fantasirikedom, säger Maria Printz.

När tidningen träffar henne och Eva Hultén, i företagarföreningen iMariefred.nu, har hon passande nog svängt ihop några delikata Rheumbullar som smakprov och rekvisita inför fotograferingen. Det är släta bullar, fyllda med rabarberkompott, rullade i smör, socker och lakrits. På lördag ska de naturligtvis dukas upp i Printz bageris stånd på torget i Mariefred.

– Det blir ett ypperligt sätt att fira vårens ankomst och vi är väldigt glada att så många vill vara med och hylla denna sörmländska primör, säger hon.

Det är 14:e gången festivalen hålls och i år arrangeras den för första gången av Sörmlands matkluster. Under smygpremiären på Bondens egen marknad kommer det gå att köpa allt från rabarber och plantor till sylt, bröd, bakverk och inläggningar. Sörmlands "marmeladdrottning" Monika Naess kommer så klart att stå på torget och koka rabarbersylt. Flera restauranger i staden ska också smyga in rabarbertemat på matsedeln.

– Utan rabarber skulle vi inte få en så stor marknad, slår Eva Hultén fast.

Hon är uppenbart förtjust i rabarber och har redan bakat paj på en importerad sort som hon hittade i mataffären.

– Jag tröttnar aldrig på en god rabarberpaj med vaniljglass, säger hon.

Vad är tjusning med rabarber?

– Den är praktfull och har en tydligt distinkt smak med underbar syra. Rabarbern är något som vi kockar älskar och den kan användas till så mycket, säger Maria Printz.

Hon är laddad inför helgens marknadsdag och tror att det kommer att bli ett smakfullt intro inför Rabarberfestivalen nästa helg, som avslutas på söndagen med en rabarberpajtävling i Malmköping.

– Den uppmärksamme vet naturligtvis att det sammanfaller med Mors dag och då kan det vara läge att fira henne med något sötsyrligt som är hembakat, säger Maria Printz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om