MR Sörmland uppvisade förra året en omsättning på 162 miljoner kronor och ett resultat på 3 miljoner kronor.

‒Den rekordhöga omsättningen är ett fantastiskt glädjande tecken på att vi lyckats skapa mycket sysselsättning för våra lokala entreprenörer runt om i Sörmland, säger vd Henrik Fagerlund.

MR Sörmland är en ekonomisk förening med säte i Flen. Den består av cirka 350 medlemsföretag i Sörmland. Affärsidén är att erbjuda tjänster genom samordning och organisation av medlemmarnas samlade resurser inom entreprenad, bemanning, jord och skog.

Artikelbild

Maskinringen Sörmland utför bland annat snöröjning i Flen. Merparten av MR Sörmlands omsättning kommer från uppdrag inom stat och kommun.

‒Våra medlemsföretag är lite för små och har inte riktigt musklerna och resurserna att ge sig på offentlig upphandling på egen hand, men tillsammans är man starkare. Vi kan samordna genom att vi tar in 15 olika medlemsföretag som tar hand om olika delar. Då ger vi våra mindre medlemsföretag en ingång till större entreprenader. Det har varit ett framgångsrecept för oss, säger Henrik Fagerlund.

På tisdag firar MR Sörmland sitt 25-årsjubileum med galamiddag på Blommenhof Hotel i Nyköping.

‒På kvällen bjuder vi in våra lokala medlemsföretag för att fira att vi är 25 år. Då blir det en trerätters galamiddag med ett 100-tal medlemsföretag, säger Henrik Fagerlund.

Han berättar att MR Sörmlands verksamhet har blivit bredare sedan starten.

‒För 25 år sedan handlade det mycket om lantbrukare med den typen av maskiner som lantbrukare har. På senare tid har det blivit andra typer av maskinentreprenörer. Vi har även hantverkare.

Andelen arbeten som utförs åt offentlig sektor har ökat. Merparten av omsättningen kommer i dag från uppdrag som utförs åt kommunala och statliga verksamheter.

‒En del kommuner har fortfarande parkavdelningar, medan ganska många tycker att det är både billigare och bättre att lägga ut det externt.

Maskinringen Sörmland har även lyckats etablera sig på flera orter i Sörmland.

‒Vi känner oss nu ganska väletablerade i Nyköping, Gnesta och Södertälje. För fem-sex år sedan handlade det mest om Katrineholm, Flen och Eskilstuna.

Henrik Fagerlund tror att omsättningen och antalet medlemsföretag kommer att fortsätta att öka.

‒Vi finns lokalt väldigt närvarande. Det innebär att vi ofta kan vara effektiva och prismässigt konkurrenskraftiga till skillnad från en del av de större drakarna som kommer in från andra orter. Vi har dessutom inte samma avkastningskrav eftersom vi inte är ett aktiebolag.

Maskinringen Sörmland håller för närvarande på att rekrytera två personer. Den ena ska ansvara för yttre fastighetsskötsel och den andra för mark- och anläggning.

‒Vi behöver mer personal i organisationen eftersom det finns mycket efterfrågan.

Maskinringen Sörmland har skapat hashtagen #NärproduceradEntreprenad som används på sociala medier för att sprida budskapet att det är viktigt att anlita lokala entreprenörer.

‒Vi tycker att det borde vara viktigt att köpa närproducerad entreprenad från våra lokala företagare för att gynna det lokala näringslivet på ett positivt sätt, säger Henrik Fagerlund.