Det bästa med riktigt bra råvaror är att de kräver minimal ansträngning i köket. Och dit hör sannerligen pinfärska primörer. Koka dem i någon minut, släng på en klick smör och strö över lite flingsalt. Voilà! En favoriträtt som heter duga. Omöjlig att tröttna på dessutom.
Är man på sitt mer ambitiösa humör går det geschwint att piffa till härligheten med lite rivet citronskal och nyhackad dill. Svårare än så behöver det inte vara att uppnå salighet på tallrik.
Är det något som är knepigt är det väl i så fall att hålla det enkelt. Ingen primör förtjänar att överkokas. Det är en skymf mot primörens finstämda milda smaker, som kräver kort och kärleksfull behandling. De ska i princip bara ned i kastrullen och vända.
Olika sorters primörer kan dessutom kokas tillsammans. Tänk efter vilka som borde ta längst tid och släng i dem först. Piggingar som sockerärter, rädisor och sparris åker i allra sist, eller avnjuts helt enkelt råa.
Allmänna primörtips:
+Vit sparris måste skalas, men grön sparris behöver inte skalas. När du bryter av stjälkarna försvinner den torra delen naturligt.
+Rädisor blir vackert rosa och ljuvligt milda när de kokas hastigt.
+Lägg nykokta primörer i ett bad med isvatten, så blir de härligt krispiga.
+Tillsätt lite socker till kokvattnet så behåller primörerna sin fina färg.
+Grön sparris är gott att grilla eller steka. Riktigt färsk är den även supergod rå.
+Späda morötter kan bakas i foliepaket i ugnen. Häll gärna i lite vitt vin, smör och färska örter.
+Ångkokta primörerna behåller både smaken och alla nyttigheter. Ångkoksinsatser finns att köpa i butik, alternativt ett durkslag och bottenskyla vatten i en vanlig kastrull.
Mia Gahne/TT