De hatfyllda orden har blivit vardag för mig. De är riktade mot mig i egenskap av chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Det är inget unikt på något sätt.

Tyvärr.

Så ser det ut för journalister som står upp för alla människors lika värde och yttrandefrihet. Vi ska hatas och hotas till tystnad. Att ge sig på journalister är det första steget när en demokrati ska monteras ned.

Och för Eskilstuna-Kuriren blev hatet till vardag efter våra granskningar av Trollfabriken Granskning Sverige och Det svenska näthatet förra året. Men trots allt hat, trots alla hotfulla meddelanden, så måste jag säga att det var värt det.

För om vi låter oss tystas, om inte vi gör jobbet, vem gör det då?

Våra granskningar har spelat roll, för politiker, för opinionsbildare, för journalister och för dig. Under senaste året har tidningen blivit inbjuden att föreläsa på ett flertal stora nationella och internationella seminarier om påverkanskampanjer och näthat. Kunskapstörsten är stor och många är det som vill förstå hur det organiserade hatet fungerar. Sanningen är att det sällan är en ensam galning bakom tangenterna. Istället är det länder eller organisationer som med trollfabriker och robotar pumpar ut hatet.

Det fungerar. Det vinner val.

Men trots allt, eller just därför, är det så roligt att vårt arbete nu uppmärksammas utanför vårt spridningsområde. I onsdags fick vi veta att Tidningsutgivarna nominerat Eskilstuna-Kuriren till både Årets dagstidning och Årets redaktion. De är de två tyngsta mediepriserna man vinna i Sverige, tillsammans med Stora journalistpriset som vi också nominerades till.

Genomförandet genomtänkt. Och genomslaget maximalt. Med öppna ögon för vilka konsekvenserna skulle bli gick redaktionen in och grävde i några av de mörkaste sidorna i samhället.

Så lyder nomineringstexten till Årets Redaktion. Och precis så tänker vi fortsätta jobba. För din och allas vår skull.