För ett par år sedan gavs den brittiska författaren Edward St Aubyns delvis självbiografiska romansvit i fem böcker om Patrick Melrose ut på svenska i två volymer. De hamnade i den där högen av böcker som man gärna vill läsa. Men alltmedan dammet la sig tjockt över dem kom nya böcker, tidskrifter... och tv-serier. Som just "Patrick Melrose" som började visas i HBO Nordic i förra veckan med Benedict Cumberbatch i titelrollen.

"Patrick Melrose" handlar om den brittiske överklasskillen Patrick, som kämpar för att överleva en fruktansvärd uppväxt och ett tungt missbruk.

Miniserien omfattar precis som romansviten fem delar, varje del bygger på en roman. I tv-serien har man dock ändrat ordningsföljden, och första avsnittet bygger på den andra romanen, där Patrick får budet om att hans far dött och reser till USA för att hämta hans aska. Benedict Cumberbatch går all in och spelar en bortskämd, tung missbrukare med en intensitet som får hans skruvade paradroll "Sherlock" att kännas blek. Men mellan alla injektioner, halvdvalor, speedade sarkasmer och spyor i handfat i ett 80-talets New York, skymtar en bottenlös tragik fram.

Artikelbild

Författaren Edward St Aubyn.

[youtube id="JQh36eStMqk"]

Känner man inte redan empati för Patrick Melrose så måste man ha ett hjärta av sten för att inte göra det efter det andra avsnittet. Under ett par dygn i tryckande värme på familjens vingård i södra Frankrike får tittaren möta Patrick som barn, hans far (Hugo Weaving) och mor (Jennifer Jason Leigh) i en hjärtskärande, otäck röra av alkohol, valium, cynism, våld, sexuella övergrepp, misogyni och ruttna fikon. Det är bland det bästa jag någonsin sett som gjorts för tv.