Enligt Post- och telestyrelsens senaste rapport om svensk telemarknad, publicerad i november, fanns det vid halvårsskiftet 2012 omkring 4,3 miljoner fasta telefonabonnemang i landet. Det är flera hundra tusen färre än bara ett år innan, och över en miljon färre än 2005.
Minskningen är tydlig även om man bortser från det faktum att många under de här åren har bytt från den traditionella telefonjackstelefonin till ip-telefoni. Faktum är att TeliaSonera har tappat mer än hälften av sina telefonjackskunder sedan 2005.
Av de 4,3 miljoner abonnemangen vid halvårsskiftet 2012 var 3,2 miljoner privata. Räknar man om de siffrorna till procent, innebär de att 72 procent av de svenska hushållen vid den tidpunkten hade fast telefoni. Inte ens tre av fyra hushåll, alltså.
Föga förvånande har marknaden för mobila samtals- och datatjänster fortsatt att växa under de här åren. Vid samma tidpunkt som det fanns 4,3 miljoner fasta telefonabonnemang i landet, fanns det hela 13,7 miljoner mobilabonnemang.Omkring en tredjedel av dessa var kontantkort, vilket är en stor minskning jämfört med tidigare år. Däremot har marknaden för mobilt bredband ökat kraftigt. På ett år har den fördubblats.
På statliga Post- och telestyrelsen ser man ingenting som skulle kunna vända den här utvecklingen.
– Vi tror att den fortsätter, säger analytikern Bianca Gustafsson Kojo.
Hon berättar att det faktiskt är riktigt länge sedan de mobila abonnemangen gick om de fasta i antal. År 2000 närmare bestämt.
– Det är mycket längre sen än många tror.
Men vad händer då med alla dessa koppartrådar, som en gång drogs land och rike runt för att vi skulle kunna kommunicera med varandra? Ja, Telia har bestämt sig för att montera ner en del, som ett led i teknikskiftet. Men med många trådar lär det inte hända någonting alls.
– De som Telia inte bestämt sig för att plocka ner kommer nog ligga kvar, säger Bianca Gustafsson Kojo.
Som någon form av infrastrukturminne i framtiden kanske?
– Ja, fortsätter det i den här takten kommer kopparnätet snart inte användas till telefoni mer i alla fall.
Finns det några risker med att överge den fasta telefonin då? Ja, det är klart att det finns. De mobila näten kan ju krångla på ett helt annat sätt än kopparnätet.
Hur stora problem detta ställer till med tar vi nu er läsare till hjälp att ta reda på. Du läser mer på ekuriren.se/mobilupproret!