Efter valet har det politiska landskapet i Vingåker förändrats.

Sittande oppositionsråd Charlotte Prennfors (M) är mycket nöjd.

– Det känns jättebra, det är tidernas val. Vi gick fram mest av alla, säger hon.

Vilka partier Moderaterna kan tänka sig att samarbeta närmare med under den kommande mandatperioden vill hon ännu ha osagt.

– Först måste rösterna räknas klart. Sedan måste vi träffas internt och diskutera saken. Antagligen har vi vårt medlemsmöte på torsdag kväll och då går vi igenom vilka möjliga konstellationer som vi står inför, säger Charlotte Prennfors.

Vilka partier som bildar opposition beror alltså på rösträkningens utfall och de andra partiernas önskemål.

– Att ha majoritet är att föredra för att kunna påverka politiken ordentligt. Men om Moderaterna ska sitta i opposition vill jag absolut fortsätta att vara oppositionsråd om jag får chansen, säger hon.

Hennes drömscenario är att det blir en blå regering på riksnivå och att Moderaterna får ta över mandatet i Vingåker innan mandatperioden är slut därför att ekonomin inte går ihop.

– När ekonomin inte går ihop brukar Moderaterna få kliva in och rensa. Och det kommer att bli jättetufft i Vingåker. Alla siffror är röda och vi måste vidta åtgärder nu, vi kan inte blunda för det längre, säger hon.

Möjligheten att bilda koalition med Socialdemokraterna som i Katrineholm vill hon inte uttala sig om än.

Att SD är Vingåkers näst största parti tycker hon inte är konstigt.

– Det går ju bra för dem överallt. Det verkar som att befolkningen i Vingåker är uppdelad i två läger: de som tycker att vi ska ha ett stort asylmottagande och de som inte tycker det. Moderaterna vill att Vingåker säger upp avtalet med Migrationsverket omgående.

Håller ni med SD om deras syn på integration?

– Jag bedriver moderat politik utifrån vår ideologi. Att säga upp integrationsavtal handlar om att vi inte har tillräckligt med skolor eller tillräckligt stor arbetsmarknad för alla som söker asyl. Vingåker har inget att erbjuda i nuläget, säger hon.

SD har godkänt er skuggbudget, tycker du att det är positivt?

– Jag skulle ju gärna se stöd av fler partier. Vår budget håller ihop. Den bygger på moderat politik och alla partier är fria att stötta oss.