• Morgonen av Ivar Johnsson har genomgått en större renovering. Foto:
  • Statyn Aftonen väntar på rengöring. Foto:
  • En av Morgonens bröstvårtor saknades. Lösningen blev att minska storleken på båda brösten för att skapa en ny. Foto:
  • Näsan är helt ny. Hur den gamla såg ut visste konstnären Uta Jacobs inget om när hon skapade den nya. Foto:
1/

Morgonen och Aftonenomplaceras vid vattnet

Eskilstuna

Statyerna Morgonen och Aftonen är på väg tillbaka till offentligheten. Till Fristadstorget får de dock inte återvända.

Ivar Johnsson, mannen bakom konstverket/fontänen Arbetets ära och glädje på Fristadstorget, skapade även Morgonen och Aftonen. Det är så de heter, de två stenstatyerna i människoskepnad som flankerade trappan mellan stadshuset och torgytan. I samband med omgörningen av Fristadstorget flyttades duon, och de kommer inte tillbaka till sina ursprungliga platser.

De var båda i ganska dålig kondition efter att ha tillbringat drygt 70 år i offentligheten. Smutsiga, och i Morgonens fall, utsatt för skadegörelse – den nakna stenkvinnans näsa och en bröstvårta saknades.

Under sensommaren 2014 fick Morgonen ett rejält lyft. Statyn tvättades och Flenskonstnären Uta Jacobs fick uppdraget att se över statyns kroppsliga tillkortakommanden.

– Jag gjorde en ny näsa, retuscherade lite på en hand och en fot, och jag återställde en bröstvårta, berättar Uta Jacobs.

Näsan som saknades helt ersattes med en ny stenbit som konstnären limmade fast och mejslade ner till dess nuvarande storlek och form.

– Jag slipade ner en del av ansiktet så det blev plant och skapade först en näsa i lera. Jag fick gå på känsla för jag visste inte hur den hade sett ut. Jag tycker att den nya näsan passar med hennes uttryck.

Beträffande återskapandet av bröstpartiet användes en annan teknik.

– Jag fick ta ner storleken på båda brösten lite grann för att kunna återskapa den saknade bröstvårtan. Att limma dit en ny hade inte fungerat. Men näsan var svårast att göra, säger Uta Jacobs som berättar att hon fick en speciell kontakt med Morgonen.

– Vid ett tillfälle tände det faktiskt till. Nästan som att statyn började leva igen. Jag kände nu, nu är det här ansiktet levande igen. Det var roligt ett kort ögonblick för då kände jag att jag var på rätt väg.

Aftonen, mansstatyn, ska också göras ren innan det är dags att placera ut de båda verken igen.

– Vi sökte efter en central plats i parkmiljö nära vatten. Valet föll på Strömsholmens norra udde där de ska placeras med cirka tio meters mellanrum, Josefin Bolander vid Eskilstuna konstmuseum.

Vid ett ännu icke bestämt datum under våren ska Morgonen och Aftonen inta sina nya platser på Strömsholmen.