Dag Lundin + Sankt Eskil = sant

Han har skrivit en stadssymfoni och jubileumsmusik i Eskilstunas ära. Nu kröner Strängnäskompositören Dag Lundin sin gärning med ett stort verk om helgonet Eskils död. – Jag hann, mitt musikaliska Sörmlandstestamente är fullbordat, säger en mycket glad upphovsman.

Musik2016-06-18 08:00

Har du på senare tid sett Strängnäs kompositör med fundersam min vandra omkring på Munkbacken nedanför Domkyrkan om kvällarna, och undrat vad som är i görningen? Nu kan han avslöja vad han jobbat intensivt med i ett par år.

Det handlar om en from man, som miste livet på ett obehagligt sätt för snart tusen år sedan och kom att bli Sörmlands skyddshelgon.

– Eskil har förföljt mig genom åren. Jag har bott på Eskilsgatan i Strängnäs och när jag i alla år pendlat till arbetet på S:t Eskilgymnasiet har jag varje dag passerat S:t Eskils källa.

Tanken om att skriva något om Eskil föddes redan 1975, och Dag Lundin började samla på sig texter om helgonet och hans sista tid i livet. Det blev en lång födelseprocess, men nu är resultatet klart. "Oratorio Eskilii Martyrii" är ett flersatsigt oratorium för två manliga sångsolister – en tenor (Eskil) och en kraftfull bas (Blot-Sven) – kör, recitatör, orgel och full symfoniorkester.

– Verket har roat mig enormt, det har varit otroligt skojigt att skriva och jag har läst allt om Eskil jag fått tag på genom åren. Det har varit spännande att fundera över vad som verkligen hände, vilka som var med och vad som sades. Det blir dramatiskt värre, utlovar Lundin, som alltså gått runt i hemstaden kvällstid och tittat på var avrättningsplatsen kan ha legat.

Texterna som använts är skrivna av medeltidsbiskopen Brynolf Algotsson och Strängnässkildraren Lars Hallman.

– Om nu någon vill ta sig an mitt oratorium kan man nog sammanfatta det som ett helaftonsverk med många medverkande. Jag har medvetet delat upp verket i 14 kortare satser för att slippa trötta ut lyssnaren. Jag har lärt mig mycket genom åren som kritisk lyssnare och konsertrecensent åt Eskilstuna-Kuriren, ler Dag Lundin.

– Stim har varit mig behjälplig, och de hävdar att ett oratorium av denna storlek aldrig skrivits tidigare i Sverige.

Dag Lundin konstaterar dessutom att Eskilstuna är den enda svenska kommun som uppkallats efter ett helgon. Och Eskil blir det första helgon som får ett oratorium skrivet till sin ära.

– Jag hade verkligen velat träffa Eskil, jag tror det var en bra person. Sympatisk säkert, han verkade ju för gott. Å andra sidan hade jag inte kunnat prata med honom. Vilket språk talade han? Det vet man inte. Men tänk om den stackars karln vetat, innan han dog så dramatiskt i Strängnäs, att hans öde skulle bli till ett helt oratorium.

– Och för egen del kan Eskiloratoriet bli vad man i en framtid talar om som "Dag Lundins magnum opus". Min Eskilstunatriptyk är klar; stadssymfonin Stilla flyter ån som skrevs till kommunens millenniefirande, musiken till kommunens 350-årsjubileum och så nu S:t Eskiloratoriet.

Om Dag Lundin själv får önska skulle han vilja se att Eskilstuna orkesterförening och oratoriekörerna i Eskilstuna och Strängnäs tillsammans med en driven dirigent tar sig an hans dramatiska verk. Om intresse finns från musikernas sida.

– Drömmen vore ett uruppförande i Klosters kyrka en lördag på senhösten när det inte händer något annat roligt, och så ett andra framförande på söndagen i Strängnäs domkyrka. Helgonet Eskil angår ju båda städerna. Även om han levde i och kom att namnge Eskilstuna så var det Strängnäsborna som slog ihjäl honom.

– Fast uruppförandet är ändå inte så förbaskat viktigt, och som kompositör kan man aldrig vara helt säker på att det man skrivit blir framfört. Jag vet precis hur det låter, och jag är bara så glad att jag hann klart och kan leverera min present till de två kommunerna. Jag har gjort mitt för Eskil, resten lägger jag mig inte i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om