1967 är ett år som har en särställning i populärkulturhistorien.
Det tycker i alla fall journalisten Rolf Hammarlund och komikern Peter Torsén, som i dag presenterar sin tjocka, tunga och fullspäckade historiebok på Bokmässan i Göteborg.
Och det var skimret kring årtalet som gjorde att de gick in i projektet som tagit dem 16 månader att slutföra, berättar författarduon när vi träffas i Peter Torséns arbetslokal i centrala Eskilstuna.
– Jag fick en förfrågan från förlaget för att jag är en popnörd, säger Peter Torsén.
Själv var han elva år 1967. Visst hade han redan då ett starkt musikintresse och hyfsat bra koll på tidsandan, men han kände sig ändå tveksam inför uppgiften om att skriva en hel bok om detta år. Då kom han att tänka på Rolf Hammarlund, som han samarbetat med tidigare i olika sammanhang.
– Men du var lite tveksam för du hade skrivit en bok förut, säger Peter Torsén och vänder sig till sin författarpartner.
– Jag visste att det är väldigt mycket jobb. Men året 1967 var verkligen speciellt. Jag var 17 år, det var "The summer of love", hippiescenen vaknade, Jimi Hendrix kom med sitt debutalbum, Beatles hade ett fantastiskt år, det var då världens första pop- och musikfestival ägde rum och popmusikalen Hair sattes upp. 1967 var året då popen blev vuxen, säger Rolf Hammarlund, som alltså inte kunde tacka nej.
När Torsén och Hammarlund skriver historia ligger förstås tonvikten på pop- och rockmusik och andra populärkulturella fenomen. Men på de fullspäckade boksidorna finns också berättelsen om hur samhället såg ut. Det rådde ofred i världen även 1967. Vietnamkriget pågick och Sexdagarskriget i Mellanöstern ägde rum på våren, du-reformen genomfördes i Sverige, liksom omläggningen till högertrafik.
Just högertrafikomläggningen får Peter Torsén att nästan gå i spinn. Det var en jättestor grej på sin tid, men en omfattande upplysningskampanj och till och med en musiktävling.
– Jag minns att jag fick öva på att cykla på höger sida, berättar han.
Ett annat starkt personligt minne är hans vurm för det svenska bandet Tages, som han såg live i Eskilstuna Folkets park 1967 tillsammans med sin pappa.
Rolf Hammarlund minns i stället när Beatles spelade "All you need is love" i den första världsomspännande satellit-tv-sändningen som genomfördes den 25 juni 1967. Två dagar senare åkte 17-årige Rolf själv till den brittiska huvudstaden och insöp atmosfären i the swinging London på Kings Road och Carnaby Street. I boken finns bland annat en intervju med Mary Quant, som var en av de tongivande modeskaparna där och då.
Upplägget i boken är kronologiskt. Månad för månad gås igenom i personliga betraktelser, faktatexter, listor och autentiska tidningsklipp. Layouten är inspirerad av dåtidens tidskrifter, som Bildjournalen, och innehåller också intervjuer med människor som var med, massor av foton, bildcollage och illustrationer. Den vänder sig inte bara till människor som själva har upplevt 1967.
– Den är ett tidsdokument som man skulle kunna använda i skolan, säger Peter Torsén.
Faktum är att de redan har fått en förfrågan från ett studieförbund, som vill ha en studiehandledning baserad på "Popåret 1967", att använda i studiecirklar.
Egentligen ser författarna själva bara en brist i boken.
– Vi har haft som mål att vara "pk", och att ha en jämn fördelning av manligt och kvinnligt, men det blev väldigt svårt, säger Rolf Hammarlund.
– Man kan konstatera att 1967 inte var jämställt, säger Peter Torsén.