– Vi vill knyta an till de sångtraditioner som fanns före den nationalromantiska eran. De flesta julsånger vi numera sjunger kom till vid sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talet. Nu kliver vi istället förbi nationalromantiken och närmar oss den ursprungliga julmusiken, säger Bernt Malmros, organist under konserten där även sångerskan Anna Nyhlin och församlingens körer medverkar.
I höst har Bernt Malmros och Anna Nyhlin spelat in en CD-skiva just i Mariefreds kyrka och just med gustaviansk julmusik.
– Mariefreds orgel lämpar sig särskilt väl för den gustavianska musiken, den byggdes om 1982 och är en rekonstruktion av Olov Schwans original från 1786. Det är svårt att hitta gamla orglar som fungerar på det sätt det var tänkt. På det viset är Mariefreds kyrkorgel unik.
Den gustavianska julmusiken är starkt influerad av folklekar.
– Jul betydde ringlekar och folklekar i julstugan. Det dansades och lektes varenda dag fram till tjugondag Knut.
Utöver folklekarna framförs också en rad religiösa sånger, både på skivan och under konserten.
– En del av koralerna och psalmerna kan vi känna vi igen från vår egen tid. Men egentligen är det bara "Hosianna" som är kvar på exakt det sätt den spelade och sjöngs på 1700-talet, berättar Bent Malmros som plockat in ett antal olika kompositörer av religiösa sånger på skivan. En av dem är Olof Åhström, född 1756 på ett litet hemman i Vårdinge i Sörmland Som 16-åring fotvandrare den unge Olof till Stockholm och skrev in sig på Musikaliska akademin. Fram till sin död 1835 tjänstgjorde han sedan som organist i Sankt Jakobs kyrka i Stockholm. Totalt elva kantater skrev han under sin tid som organist och tonsatte dessutom mer än 200 visor till texter av sina diktarvänner: en Kellgren, en Lenngren och en Franzén.