– En riktig hit, säger Maria förtjust när ljudet tonat ut i det väldiga kyrkorummet.
För mindre än ett halvsekel sedan var det ingalunda självklart att brud- och bröllopsmarscher alls släpptes in i kyrkan. Istället spelades de under själva bröllopståget, när brudparet gick till och från kyrkan. Och då på fiol.
– Fiolen betraktades länge som ett djävulens instrument, spelmännen fick hålla sig utanför kyrkan, säger Anita Hedlund, producent och drivande bakom den samling av folkliga sörmländska bröllopsmarscher spelade på orgel som just getts ut på CD av Södermanlands Spelmansförbund.
På sin höjd fick fiolspelarna stå på kyrkläktaren och spela för brudparet. Närmare altaret än så ville kyrkan inte släppa folkmusiken.
Men nu är det andra bullar och med hjälp av CD-skivan hoppas Spelmansförbundet att fler brudpar ska få upp öronen för att det faktiskt finns en närodlad sörmländsk skatt att botanisera i när det är dags att välja bröllopsmusik.
– Många par önskar sig amerikansk filmmusik, ledmotivet till "Stjärnornas krig" till exempel - och det beror ju på att det är musik man känner till. Vi vill visa på att det finns andra val att göra, säger Anita Hedlund och berättar om ett par som hade tänkt sig att gå till prästen till "Stjärnornas krig" - men som tvärvände när de fick koll på "Brudmarsch från Flen" och "Västermo brudmarsch".
– Ja, den sistnämnda fick faktiskt bruden att gråta en skvätt och sedan var saken klar. Bröllopet ska ju vara en förhöjning av vardagslivet och då funkar det egentligen inte med filmmusik. Och det märkliga är ju att de flesta , även de som sällan lyssnar på folkmusik, har det i sig. Den har något som vinner genklang i oss. Längre bort är den inte. Om inte annat så har vi fått den i kroppen som barn när vi dansat runt julgranen och majstången.
16 marscher, arrangerade för orgel, valdes ut till CD:n. Därefter for Anita Hedlund, ljudteknikern Robert Persson och fyra organister runt i Kyrk-Sörmland och spelade in.
– Det var ett grannlaga jobb att hitta rätt ställe att sätta upp mikrofonerna på, säger Robert Persson. Varje kyrka har sin egen karaktär och dessutom tillkommer andra akustiska fenomen vid orgelspel, det är lätt att få med oönskat ljud från klaviatur och luftpump.
Redan för 25 år sedan plockade Anita Hedlund fram 100 brudmarscher ur Sörmlands Spelmansförbunds arkiv med totalt cirka 5000 låtar.
– De sattes på pränt någon gång runt förra sekelskiftet i ett nationalromantiskt svep. Nedtecknarna knallade runt i Sörmland, lyssnade på spelmän och tecknade ned i notskrift.
Hennes fynd blev till ett nothäfte med tolv marscher arrangerade av sex sörmländska kyrkomusiker.
– Häromåret frågade någon efter häftet och eftersom det inte verkade vara så lätt att få tag på längre, bestämde vi oss för att göra en nysatsning.
Och det med besked. För utöver CD:n kommer orgelmusiken att läggas ut på youtube - från respektive kyrka där den spelats in.