"The rain" heter Netflix första danska tv-serie, som även utspelar sig i Sverige. Den handlar om hur ett regn sprider ett dödligt virus som utraderar större delen av befolkningen. Supercoola dansksvenska stjärnskottet Alba August spelar huvudrollen som Simone i den här dystopiska serien om hur en grupp ungdomar försöker överleva och hitta sig själva i en ödelagd och värld där minsta vattendroppe, djur eller människa innebär en potentiell dödsfara.

I första avsnittet blir det action från start. Tittaren får möta Simone en helt vanlig dag i skolan, som får ett meddelande från sina föräldrar om att hon måste följa med i bilen omedelbart. Tillsammans med sin lillebroder Rasmus upplever hon hur hennes föräldrar är smått hysteriska och familjen flyr under en kaosartad bilfärd till en bunker. Kort därpå börjar det smittsamma regnet falla. Simone blir snart ensam i bunkern med sin lillebror, och blir kvar där i sex år. Då går hon och Rasmus, som nu är tonåring ut, och möter ett gäng ungdomar som de slår följe med. Var och en har sin historia om hur de lyckats överleva och bär på trauman och skuldkänslor över saker som de tvingats göra. Nu möter de fasor de aldrig kunnat drömma om, inte minst i form av andra överlevare som kan göra vad som helst i jakten på mat.

Att serien utspelar sig i välbekanta miljöer, som Köpenhamn och den svenska landsbygden sätter extra krydda. Och när de smarta ungdomarna hittar en karta som visar at de befinner sig i en inhägnad karantän som omgärdas av en mur, som går rakt igenom Katrineholm och Eskilstuna i Sörmland, blir det förstås extra kul att följa.

Artikelbild

Det är lite "Skam" möte "Hungergames" fast med några logiska luckor och omotiverat tramsiga scener. Men jag hänger gärna med Alba August på hennes strapatsrika resa mot min egen hembygd.