Vid 10-tiden var personal från kommunens teknik- och serviceförvaltning fullt sysselsatt med att sanera och ta bort budskap från Nordfront, Nordiska motståndsrörelsens nättidning.

Det rör sig om anti-semitiska budskap och budskap riktade mot homosexuella. I höjd med Tygshopen var gatan avstängd under saneringsarbetet och polisen var på plats.

‒Det är klotter längs hela Drottninggatan på båda sidor. De har lagt på en mall och sprayat budskap på gatan. Det har även förekommit affischer och klistermärken, sade polisassistent Tobias Karlsson.

Han och kollegan skulle se över hela paradvägen och både polisen och förvaltningen har fått in tips från privatpersoner om klottret.

Klottret och de schablonsprayade budskapen upptäcktes under morgonen av förbipasserande och även butiksägare utmed gatan har reagerat. Amanj Ibrahim driver Bakram Livs på Drottninggatan och har fått Nordfronts budskap sprayat på gatan utanför butiken.

‒Jag såg det nyss, det här är idiotiskt. Katrineholm är lugnt och det här förstör friheten vi har här, säger han.

Jan Sundberg och kollegan Anders Kindholm

‒Vi använder hetvatten under tryck och lite miljövänligt medel för att ta bort det, berättar Jan Sundberg.

Anneli Hedberg (S) stannade till under sin löprunda och hon reagerar starkt på Nordfronts klotterattack.

‒Det här är för jävligt! Vilsna ynkryggar som ger sig ut på natten när andra sover. Det har varit diskussioner om att skattemedel gått till Katrineholm pride, men det stämmer inte. Men den här saneringen kommer vi att få lägga onödiga skattemedel på. Jag har förstått att de även har lagt lappar i brevlådor och jag tror att det här kommer att göra att ännu fler vill gå i pridetåget, säger hon.

Polisområdeschef Anders Gölevik hade under fredagsmorgonen ännu ingen uppfattning om omfattningen, men bekräftar att det även har satts upp klistermärken i både Flen och Vingåker.

Fyra personer iakttogs under den nattliga raiden i Katrineholm och de har identifierats av polisen.

‒De har blivit sedda i samband med att de klistrade upp Nordfronts märken, men det är inte personer härifrån.

Gölevik vill inte gå in på var kvartetten kommer från, men de är mellan 24 och 49 år.

‒Vi får se om de har gjort sig skyldiga till olaga affischering, säger han.

Ser ni någon hotbild mot dagens pridetåg?

‒Inte på annat sätt än att den ska kunna genomföras utan störningar, vi har en väl tilltagen polisstyrka och de kommer att trygga paraden. Två områdespoliser kommer även gå med i täten för paraden.