Det finns få råvaror som är så säsongsberoende som just tomater. Personligen har jag mer eller mindre slutat att äta tomater på vintern. Det är liksom ingen idé. Ungefär lika sexigt som att slicka på ett frimärke.

Nu däremot, är det helt andra tongångar i tomatlådan. De doftar så man blir alldeles vimmelkantig av hänfördhet. Riktigt solmogna som fått rodna i sin egen takt vid en södervägg smakar som att ta en tugga av himmelriket. Söta, saftiga och snällt syrliga. En ynnest att njuta av i stora lass, och så långt ifrån anonyma vintertomater man kan komma.

Det bästa med augustitomater är att de kräver så minimala insatser från köket. Så länge de serveras rumsvarma i stället för kylskåpskalla är man redan halvvägs mot succé vid middagsbordet. Kanhända en minimal nypa socker över tillsammans en riktigt fin olivolja, flingsalt och några vrid med pepparkvarnen. Och har du lyckan att äga en sommarstinn basilikakruka är lyckan total. Bättre kombination är svårt att hitta.

Artikelbild

| Riktigt solmogna tomater som fått rodna i sin egen takt vid en södervägg smakar som att ta en tugga av himmelriket. Söta, saftiga och snällt syrliga.

Skulle du vilja fullfölja den italienska trikoloren hela vägen och satsa på en klassisk capresesallad gäller det att även mozzarellan är rumstempererad och gärna av god kvalité.

Men om du nu mot all förmodan skulle råka tröttna på att kalasa på färska tomater går dock överskottet alltid utmärkt att utnyttja i andra sammanhang. Att göra sin egen ketchup är både kul och användbart. Mixa en soppa, sväng ihop en paj, rosta dem i ugnen, koka en marmelad, sylta dem, soltorka dem, gör en tomatsås. Alternativen tar aldrig slut.

Välj exemplaren nogsamt med näsan som främsta instrument. En solmogen svensk tomat ska dofta mull, kryddor och stallvägg. Luktar den inget alls är den garanterat inte värd vare sig pengarna eller besväret att tugga.

Livet är för kort för att kastas bort på smaklösa tomater. En anledning så god som någon att festa på dem för fullt medan tiden är inne.