Ett lila sken sprider sig från de specialbeställda ledlamporna i taket i den bortre delen av provodlingslokalen. Efter företagets senaste lokalutökning har även odlingen fått ökat utrymme. Här finns flera stora rullbänkar med kapillärmattor på bottnarna. Mattorna är till för att växterna ska ha bra tillgång till rätt mängd vatten.

Vid en bildskärm sitter Sara Larsen som är kvalitetsansvarig och vid planteringsbänken försöker Monika Hjelte Eklund som är hennes assistent få tag i lobeliafrön, så små att man får ta ett helt gäng samtidigt.

När startar odlarsäsongen?

Artikelbild

Fröerna som säljs på Impecta fröhandel provodlas för att kunna garantera grobarheten.

‒Är man intresserad av förkultiveringssorter så kan säsongen startas redan i december, tycker Sara Larsen.

Ni kan det här med att så men hur gör hobbyodlaren för att lyckas?

‒Ljus, ljus och återigen ljus är mitt råd, det är oftast missen man gör hemma, som växten får för lite av. Färgtemperaturen har en viss betydelse men har man inte speciallampor så går det även med vanliga lysrör. Det är bättre och börja med det man har hemma än att skaffa specialtillbehör om man tröttnar, säger Sara Larsen.

‒Vanligt är också att man vattnar för mycket och att plantorna står för trångt, det ska inte heller vara alltför varmt. Utan ljus men med värme blir plantorna långa och rangliga.

Artikelbild

Monika Hjelte Eklund och Sara Larsen har fullt upp med att provodla alla frön som fröföretaget Impecta fröhandel i Julita säljer. I specialljuset trivs växterna men det går även att odla i vanligt ljus.

Vilken typ av jord ska man ha?

‒Det är bäst att använda en så kallad såjord, den är inte näringsberikad och ofta lite luftig. Näring behöver inte växten förrän den har tagit fart, berättar Larsen.

Artikelbild

I ett skåp står askar med plantor som har grott från frön. I skåpet finns både ljus och värme.

Vad rekommenderar ni nybörjaren att börja med?

‒Jag började med tomater och gurkor, de är både lätta att odla och så är det gott att ta en tomat direkt från plantan när den är färdig, tipsar Monika Hjelte Eklund.

Artikelbild

En av provodlingsaskarna visar gott resultat.

Vad ska man odla när nybörjarstadiet är över?

‒Jag kan rekommendera olika kålsorter, det finns många roliga och goda sorter. Ta Brysselkål till exempel, den håller även efter den första frosten, säger Sara Larsen.

Artikelbild

Storlekarna på fröerna varierar en hel del, den största på bilden ska bli en bönplanta och den minsta en lobelia.

Vilka nyttoväxter tänker man inte på att förkultivera?

‒En sallad till exempel, den är utmärkt att förkultivera.