Socialdemokraterna i landstinget flirtar öppet med Vård för pengarna. Det gör även Moderaterna. Det märktes inte minst vid fullmäktiges sista sammanträde inför valet.

Moderaterna vill till exempel att sjukvården ska få mer pengar eftersom den somatiska (kirurgi, medicin, ortopedi med mera) återigen går mot ett underskott. I år pekar prognosen på en kvarts miljard i underskott.

Moderaterna har tidigare föreslagit att mer pengar bör skjutas till. Underskottet beror till stor del på kostnaden för hyrpersonal och vård utanför länet.

Artikelbild

Monica Johansson (S).

Enligt Sverigedemokraterna med Bertil Malmberg i spetsen beror underskottet på invandrare, som består av "undersysselsatta bidragstagare". Det fick Anna Wåhlström (MP) att kommentera Malmbergs formulering med att utan invandrarna skulle Sveriges arbetsplatser stanna.

Vård för pengarna stöttade Moderaternas förslag om mer pengar till sjukvården. Det gjorde även Sverigedemokraterna. Mer pengar måste till för att få långsiktighet i sjukvården, menade Magnus Leivik (M).

– En tilläggsbudget löser ingen kris, sa Monica Johansson (S).

Förslaget gick till omröstning och där vann Socialdemokraterna med stöd av övriga.

Artikelbild

Magnus Leivik (M).

Det var bara en av flera omröstningar. Det röstades även om hållbarhetspolicy, där fick Socialdemokraterna hjälp av Vård för pengarna för att rösta igenom den.

Men när det gällde patientavgifter för digitala vårdkontakter, som föreslagits till hundra kronor för den som inte är skriven i länet, röstade Vård för pengarna tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna för att ärendet ska utredas mer, vilket vann gehör. Lagtexten, hälso- och sjukvårdslagen, ger inte landstinget rent ut klartecken för olika avgifter.

Vård för pengar blev vid senaste valet tredje största parti i landstinget. Efter valet kan ett samarbete med Vård för pengarna vara helt avgörande om man ska få styra.

Magnus Leivik sa att han lärt känna Jonas Lindeberg som "en rekorderlig person" och att man har "samsyn i väldigt mycket" och öppnar för ett samarbete efter valet. Monica Johansson sa att man kan samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna, eftersom de inte delar samma värdegrund.

Jonas Lindeberg är medveten om att de två större partierna vill liera sig med honom. Men till det har han inte tagit ställning, däremot fasar han för att Socialdemokraterna och Moderaterna slår sig samman.

– Då skulle det inte bli någon ändring alls.