Nu måste AFC släppa på handbromsen

Det finns matcher som är viktiga. Sedan finns det fighter som med sportsliga mått betyder allt. En sån tillställning väntar på Tunavallen under fredagskvällen.

Krönika
Per Gillberg

Krönika Per Gillberg

Foto: Marie Bremberg

Fotboll2019-10-18 06:10

Tre omgångar återstår av Allsvenskan,

Matcher som kan ta AFC till en kvalplats i november.

Men det kan också sluta med ett magplask redan under fredagen.

För skulle Eskilstunalaget förlora säsongens så här långt värsta rysare hemma mot Sundsvall är det god natt. Då lägger sig höst- och vintermörkret redan nu som en våt filt över klubben. En torsk är nämligen detsamma som rutschkana ner i Superettan trots att ett par matcher återstår och ett sånt scenario tror jag kan vara förödande för AFC som förening.

Det känns länge sedan nu.

Men du minns säkert ändå våren som inleddes med fågelkvitter och ett AFC-spel som gjorde att jag och många andra trodde på ett kul 2019.

Men efter succén i Svenska cupen och premiärvinsten mot IFK Göteborg i serien har det inte varit så roligt.

Visst har AFC glimtat till här och där.

Men det har varit för långt mellan de riktigt bra insatserna.

Det är också en del av förklaringen till att laget nu spelar med kniven mot strupen.

En annan är förstås det faktum att det varit svängdörrar till lagets omklädningsrum.

Spelare har kommit och gått i en aldrig sinande ström. AFC har inte fått till någon form av kontinuitet och som grädde på moset har flera av de viktigaste killarna titt som tätt varit skadade.

Tänker då bland annat på Adi Nalic och kanske framför allt Gustaf Jarl som jag tycker saknats enormt sedan han gick sönder.

"Jarlen" kunde verkligen löpa sönder motståndarna på sin kant och skapa ytor åt andra. 

Men, men ... nu har AFC det lag de har och mot Sundsvall förväntar jag mig tre saker.

Inställning. Nu är det bara att gå ut och visa hjärta. Går det åt skogen så gör det, men ingen spelare ska efteråt kunna anklagas för att inte ha offrat sig för laget i säsongens viktigaste match.

Offensiv. Den här fredagskvällen håller det inte att parkera bussen. En mållös historia har AFC ingen som helst nytta av. Det är tre poäng som gäller och då måste AFC också våga gå framåt. För Sundsvall tror jag inte kommer att göra det i någon större utsträckning så länge det står 0–0 i alla fall.

Publikstöd. Det är gratis att gå på fredagens match på Tunavallen. Hoppas för AFC:s skull att Eskilstunaborna utnyttjar den möjligheten att se allsvensk fotboll. För är det någon gång kapten Rashkaj och kompani behöver stöd så är det nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!