Ideella kulturföreningen Royal bildades 2012 och två år senare kunde verksamheten flytta in i den gamla Nyforsbiografen vid Järntorget. Men först nu får huset en egen föreståndare. Robert Karlsson har varit medlem i föreningen sedan 2013 och från sin tidigare arbetsplats på ABF stöttat föreningen med vissa tjänster.

‒Jag blev tillfrågad om jag kunde vara kassör och eftersom ABF är en del av Folkets Hus och Parker kunde jag till en början göra en del av jobbet inom min arbetstid. Senaste åren har jag dock varit kassör helt och hållet på ideell basis.

När så Boverket beviljade Royal pengar för att starta upp ett ungdomsprojekt blev det ekonomiskt möjligt att inrätta en föreståndartjänst för åtminstone ett år framåt.

Artikelbild

Sedan årsskiftet finns Robert Karlsson på plats som Royals första föreståndare.

‒Vi kommer också att anställa en ungdomsledare som ska jobba med verksamhet som kan intressera yngre Eskilstunabor.

Kulturhuset Royal som det ser ut i dag vilar på tre ben:

Bio: Två kvällar i veckan visas film i föreningens regi.

‒Vi konkurrerar inte med SF utan försöker ta hit filmer som vi inte tror kommer upp på Rios program.

I början av året installerades både ny projektor och ny ljudanläggning i biografen. Det betyder att Royals teknik är tipp topp.

‒Men vi skulle gärna vilja ha ett par volontärer som är beredda att lära sig att köra den nya filmprojektorn, säger Robert Karlsson.

Live-sändningar: Opera, balett, konserter och musikaler i direktsändning som levereras via Folkets Hus och Parker.

‒Idag, lördag, visar vi till exempel "La Boheme" direkt från New York.

Uthyrning av lokalen är ben nummer tre. Filmklubben hyr in sig en gång i veckan liksom lokala arrangörer. Patrik Kolar är en av Royalbiografens mer frekventa konsertfixare.

I huset finns också privat drivna Biografbaren som också ofta har musiker på plats.

Kulturföreningens överlägset största utgift är lokalhyran och här lutar man sig främst på kommunala bidrag.

‒Men vi behöver hitta fler samarbetspartners och hoppas att även näringslivet kan vara intresserat av att sponsra oss framöver, säger Robert Karlsson som i övrigt får förlita sig på frivilliga krafter när fönstren ska putsas, golven svabbas och toaletterna städas.

‒Ett 60-tal av våra 300 medlemmar ställer upp som volontärer på olika sätt. Men vi behöver alltid fler som är beredda att hoppa in. Vi kör cirka 100 arrangemang per år så nya frivilliga krafter är alltid välkomna.

När föreningen startade blev många medlemmar utan att de registrerades med annat än ett telefonnummer - som ibland var av kontantkortstyp.

‒Vi har haft vissa problem med att spåra upp just dem, säger Robert Karlsson.

Se där - ännu en angelägen uppgift för den nye föreståndaren.

‒Den 18 mars är det årsmöte och då är vi glada om också de som inte fått någon kallelse dyker upp!