Rättegången om de så kallade sommarstugemorden i Arboga, drog igång på nytt i hovrätten under tisdagen. Åklagare Jessica Wenna höll sin sakframställan och presenterade sin bevisning mot Johanna Möller som överklagat tingsrättens dom, livstids fängelse, för mord, försök till mord och anstiftan till mord bland annat.

Rättegångens första del beräknas pågå till mitten av december och avhandlar mordet på Möllers exmake som hittades död i vattnet utanför sommarstugan i augusti 2015.

‒Johanna dödar honom tillsammans med någon, eller några, genom att dränka eller kväva honom, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

Åklagaren drog under rättegången upp mycket av den bevisning hon tidigare presenterat i tingsrätten. Som att Möller försökte få ut ett miljonbelopp på en livförsäkring hon tecknat åt maken och att det borde ha varit flera personer i sommarstugan än exmaken, Möller och deras två små barn under mordkvällen eftersom de handlade mat och alkohol för fler än så.

Men åklagaren kom också med en del ny bevisning gällande var Möller befunnit sig under mordkvällen.

Johanna Möller har i förhör och under rättegången i tingsrätten hävdat att hon var i sovrummet med sina två barn under kvällen och att exmaken gav sig ut för att fiska och aldrig kom tillbaka.

Men nya mätningar mot telefonmasterna visar, enligt åklagaren, att Möller befann sig ute på sjön både på kvällen och morgonen efter strax innan hon larmade 112 och sa att hennes make var borta.

– Det indikerar att hon är nere i vattnet och gör någonting hon inte vill berätta, säger Jessica Wenna.

Johanna Möller har nämligen skickat sms till exmaken under mordkvällen och morgonen efter. Telefonen har då kopplat upp sig mot en telefonmast som endast nås från vattnet.

– Det är väldigt stark bevisning anser jag, säger Jessica Wenna.

Hennes teori är att Johanna Möller befann sig ute på sjön för att förbereda mordet på maken kvällen 7 augusti. På morgonen iscensatte hon platsen så det skulle se ut som en olyckshändelse.

‒Johanna riggar brottsplatsen morgonen 8 augusti. Hon placerar ut en roddbåt i vassen, säger Jessica Wenna.

Nästa rättegångsdag är torsdag 9 november. Då kommer försvaret, alltså Johanna Möller och advokat Amanda Hikes, ge sin version av händelserna i sommarstugan 7-8 augusti 2015. Målsägarna, Möllers exmans anhöriga, kommer då också få ge sina versioner i rätten.

Rättegången gällande föräldramordet som Johanna Möller utförde tillsammans Mohammad Rajabi, enligt tingsrätten, börjar 14 december.