Mannen blev arg och greps efter att vid två tillfällen ha knivhotat och skrämt flera skolelever i Nyköping den 4 december. Han är sedan tidigare åtalad för misshandel av en ung gymnasieelev i mars och har blivit dömd för misshandel av en annan kvinna i mars 2016.

I november 2015 övermannades han av polis efter att han gått runt och viftat med en stor kniv på Västra Storgatan.

Skolledningen vid Nyköpings Enskilda gymnasium har varnat sina elever och har flera gånger ringt polisen efter att en man betett sig hotfullt mot elever på väg mellan skolan och lunchserveringen på Repslagaregatan.

– Vi har sagt till ungdomarna att inte gå ensamma, säger biträdande rektor Per Skogqvist.

Han understryker att han inte vet om den man som hotat skolans elever är samme person som knivhotat grundskoleelever.

På fredagen valde Nyköpings tingsrätt att häva anhållandet av 22-åringen. Åklagare Michael Forsberg kommer inte att överklaga.

– Jag bedömer att det är små chanser att få en ändring i hovrätten. Men om han skulle synas ensam på gatorna i Nyköping igen kan jag ompröva beslutet, säger han.

Mannen har erkänt. Hans försvarare förklarar att klienten blev provocerad och retad av ungdomarna och att det var därför han agerade som han gjorde.

Åklagare Michael Forsberg sade från början att häktet inte är en lämplig plats för 22-åringen. Han ville att mannen skulle tvångsvårdas på låst psykiatrisk avdelning för att undvika att fler personer råkar illa ut. Då vården bedömde att 22-åringen inte skulle tvångsvårdas valde åklagaren att begära honom häktad.

Psykiatrins verksamhetschef Johan Hellström säger att hot inte är skäl för tvångsvård.

– Hot är en polisiär fråga. Grunden för tvångsvård är psykiatrisk sjukdom. Men jag känner inte till handläggningen i ärendet och kan inte svara på frågor om den, ens om jag fick.

Under häktningsförhandlingen i Nyköpings tingsrätt framkom att mannen tillfälligt placeras på öppen psykiatrisk intensivvårdsavdelning och att en anhörig, som också är god man, övervakar honom om han lämnar PIVA. En permanent vårdplacering uppges vara på gång.

– Det är ett originellt beslut och ett stort ansvar för den anhöriga att garantera övervakning dygnet runt, säger åklagare Michael Forsberg.