Mannen har suttit anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter att ha sprängt dynamit i en fårhage mellan Vagnhärad och Västerljung. Smällen var öronbedövande, polisen blev nedringd av människor som fruktade ett pågående attentat eller jordskalv. Det framfördes också teorier om att någon sprängt bankomaten i Vagnhärad.

Mannen, en Gnestabo, erkände i förhör att han orsakat smällen men att det skett mer eller mindre av oförstånd. Sprängningen var inte avsedd att skada någon människa eller egendom.

Mannen släpptes under onsdagen av åklagare Nils Lundberg efter att polisen utrett förhållandena närmare. För att dömas för allmänfarlig ödeläggelse ska det vara fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.

– Mannen kan eventuellt misstänkas för något annat brott som brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, skadegörelse eller något vårdslöshetsbrott, säger åklagare Fredrik Beijar som nu åter fått ärendet på sitt bord.

Sprängplatsen ligger bara några hundra meter från E4 och polisens bombgrupp undersökte spränggropen i fårhagen. Mannen ska under förhören ha varit ångerfull.