Efter den ordinarie julmiddagen i skolans sporthall åkte en del av skolans elever till bygdegården i Runtuna och fortsatte festen. På ett skakigt filmklipp syns hur en grupp finklädda tjejer "sjunger", höjer sina armar i nazisthälsning och samstämmigt skriker "Sieg heil".

När Öknaskolans nytillträdda rektor Martina Granquist öppnade sin mejl på luciadagens morgon låg filmen där. Det var en tidigare elev som skickat den efter att själv ha filmat av den från sociala mediekanalen Snapchat.

Skolan identifierade eleverna och gjorde en polisanmälan. Utredningen har dragit ut på tiden men nu står det klart att de tre elever som kunnat identifieras i utredningen har erkänt och godtagit ett strafföreläggande.

Artikelbild

Skärmdump av en video från festen som spreds på Snapchat.

­– Jag har tittat på den praxis som finns och beaktat deras ålder, säger åklagare Fredrik Beijar.

De unga kvinnorna berättar i polisförhör att alla var fulla och glada, de spelade hög musik och sjöng. En av de låtar som spelades är norsk och innehåller strofen "Si Hei". Alla sjöng med. Den förklaringen gav de också då skolans ledning konfronterade dem efter att ha sett filmen.

"De har däremot haft lite svårt att förklara att de gör armrörelsen", säger en skolrepresentant.

I polisförhören tillfrågas en av eleverna om det var en heilhälsning eller om de bara viftade med armarna.

Artikelbild

| Det var här, i Runtuna bygdegård, som de festande eleverna skränade nazistiska slagord och gjorde hitlerhälsning. Nu har tre av dem dömts för "hets mot folkgrupp" och ska betala 2000 kronor i dagsböter.

"Vi räknade med att det var som en heilhälsning, tror det var därför vi gjorde så", svarar hon.

Hon säger att hon nu har förstått att det är olagligt men att hon inte menade något rasistiskt.

Artikelbild

| Öknaskolan rektor Martina Granquist fick en chock när hon såg filmklippet från festen och tvekade aldrig att det var rätt att polisanmäla.

Ingen av kvinnorna hade hört låten tidigare. De "hängde bara med" och det var aldrig meningen att hetsa. De var inte medvetna om att de blev filmade.

Var och en ska nu betala 40 dagsböter á 50 kronor.

Artikelbild

– Det återstår fortfarande en del i utredningen, det gäller den person som har filmat, säger åklagare Fredrik Beijar.

Oklarheterna gäller hur och i vilken omfattning filmen spridits.

Efter att allt blev känt gjorde nazistiska NMR en aktion och spred hatpropaganda på skolan. En känd Youtuber med över 200 000 följare lade ut filmen på sin Insta Story och frågade vilka de heilande eleverna var. Enligt skolans kommunikatör har det lett till en viss häxjakt på eleverna.

­– Det är bra att det här har uppmärksammats och att man även rättsligt markerar att det inte är okej. Här på skolan har det varit en ögonöppnare. Det har blivit en attitydförändring, säger Öknaskolans rektor Martina Granquist.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs att Öknaeleverna är dömda för hets mot folkgrupp. Korrekt är att eleverna i utredningen  förklarat sig villiga att ta emot ett strafföreläggande. Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och antecknas i belastningsregistret.

Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir därmed inte heller någon rättegång.