Det var för snart tre år som Fritidsbanken slog upp portarna på Rosvalla. Konceptet att fungera som bibliotek för idrottsutrustning kommer från början från Värmland och finns numera på drygt 70 platser runt om i landet. Fritidsartiklarna är skänkta av privatpersoner och det är gratis att låna. Här finns alltifrån inlines och flytvästar till skridskor och fotbollsskor.

– Det flesta sakerna är i riktigt bra skick och ibland har vi fått saker som inte ens är uppackade, berättar Leif Berg som är kassör i föreningen.

2018 lånade föreningen ut nästan 4000 artiklar. Mest populärt är det att låna skridskor och hjälmar.

Artikelbild

Isac Packalén provar ut hjälm tillsammans med mamma Jessica Packalén.

– Man behöver inte köpa ett par skridskor om man ska åka en enda helg, i stället kan man komma hit och låna, säger Leif Berg och fortsätter:

– Det finns ingen grupp som utmärker sig, här lånar verkligen alla, ung som gammal.

Sedan i höstas har Fritidsbanken en egen skridskoslip. Det krävs en del underhåll för att hålla de drygt 462 paren skridskor i form. Föreningen drivs av ideella krafter men sedan några veckor tillbaka jobbar Johan Trygg några dagar i veckan med uthyrning och inventering. .

– Vi är ungefär 8-10 personer som jobbat ideellt men sen höstlovet finns Johan på plats några dagar i veckan, säger Leif.

Artikelbild

Inlines, fotbollsskor, vanliga gympaskor och flytvästar är några av de saker man kan låna.

Isac Packalén och Jessica Packalén är på plats och provar ut skidutrustning inför en tur till Ryssbergen.

– Det är bra, då kan alla testa på olika idrotter utan att köpa utrustning. Man kanske inte är säker på om man tycker om eller vill fortsätta med en idrott. Då är det bra att man kan låna, säger Isac Packalén. Hans mamma Jessica håller med.

– Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ. Att som barnfamilj ha möjligheten att låta barnen testa idrotter utan att behöva köpa all utrustning och lägg till att barnen växer. Sen är det såklart bra ur klimatsynpunkt, att vi använder det material som redan är producerat och inte köper nytt och slänger det gamla på tippen, säger hon.