– Våra gäster pratar om julbordet flera dagar i förväg. Det syns så tydligt hur de längtar efter gemenskapen, glädjen och julmaten, säger husmor Yvonne Åkerstedt, medan hon förbereder en Jansson i det trånga köket på Träffpunkten.

Hon var med för tio år sedan, när Träffpunkten ordnade sitt första julbord för några av Nyköpings mest utsatta människor, som missbrukare och hemlösa.

Sedan dess har Lillejul varit en årlig tradition. Träffpunkten har fyllts med kilovis av köttbullar, prinskorvar, julgodis och allt som hör julen till – och de dignande faten har ställts fram till alltid lika förväntansfulla gäster.

Artikelbild

På den fasttejpade lappen står det "Till någon som fryser". Det paketet ska till Träffpunkten konstaterar Johanna Hellström, vd på Clarion hotell, och Natalie Rylander och Sarah Fredlund från just Träffpunkten.

Julfirandet är bara möjligt tack vare privatpersoners och företags givmildhet. Träffpunktens Lilljul skulle bara vara en tumme – om inte julfriden inte väckte en vilja att göra gott.

– Utan givmildheten skulle det bli ett enkelt firande. Kanske soppa och en skinksmörgås, säger Eva Persson, en av Träffpunktens anställda.

Hotell Clarions välgörenhetsprojekt "Ensam gran söker julklappar" är som en julsaga. Så här en bit in i december är granen är långt ifrån ensam längre.

Den omges av ett helt berg av färgglada kompisar, en del hårda och andra mjuka. Alla har det gemensamt att de är inslagna med omtanke.

Artikelbild

– Det är gäster, personal och personer från staden som skänker. En del kommer hit tillsammans med sina barn och lägger en klapp under granen, berättar hotellets vd Johanna Hellström.

Sedan kommer olika välgörenhetsorganisationer till granen och hämtar paket, för att skänka dem vidare till människor som annars kanske skulle ha varit utan julklappar.

Artikelbild

I flera dagar har Träffpunktens gäster pratat om julbordet. Nu är det äntligen dukat och snart öppnas entrén.

Man blir rörd över att det finns så många givmilda människor. Det här är helt sanslöst.

Natalie Rylander, Träffpunkten
Artikelbild

När Natalie Rylander och Sarah Fredlund från Träffpunkten står framför granen ser de med häpnad på julklappsberget. De drar nästan en suck av lättnad när de förstår att alla paket inte är till Träffpunkten. Utrymmet i skåpbilen hade aldrig räckt till.

– Man blir rörd över att det finns så många givmilda människor. Det här är helt sanslöst, säger Natalie Rylander, och lägger paketet som ska ges "Till någon som fryser" i en av Träffpunktens säckar.

Artikelbild

Träffpunktens Lilljul skulle bara vara en tumme – om inte julfriden inte väckte en vilja att göra gott. Eva Persson, lassar på årets julbord som skänktes av butiken Willys.

Julmusik och ett fröjdefullt sorl hörs genom entrédörren till Träffpunkten. Väl inne i lokalerna slås man av doften från julmat och värmen från alla glada gäster.

Den gamla Nyköpingsåklagaren Kenth Nykvist har hängt på sig gitarren och svarar för musiken tillsammans med de andra medlemmarna i Oddkestern. Han var också med vid starten och har återkommit varje år sedan dess.

Artikelbild

– Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på alla som har varit med och gjort julbordet möjligt, säger Jonny och lassar på lite julmat till tonerna från Kenth Nykvists gitarr och sång.

Precis som alla volontärer på Träffpunkten ställer han och bandkompisarna upp gratis.

– Gästerna här har det väldigt svårt och en gång i tiden åtalade jag en del av dem och såg till att de hamnade i fängelse. Nu vill göra något för dem i stället, säger han.

Artikelbild

Jonny är en av många tacksamma som hämtar mer julmat. Han blir varm i hjärtat när han tänker på alla som har varit med och gjort julfirandet möjligt.

– Vi är lyckligt lottade i Nyköping. Det finns så många givmilda människor här. Om alla människor vore likadana skulle världen vara en bättre plats, säger han.

Artikelbild

Åtta kilo köttbullar, sju kilo prinskorvar och 25 kilo potatis. Det är något av den mat som husmor Yvonne Åkerstedt har tillagat under dagen. – Jag får igen allt när jag ser våra gästers uppskattning, säger hon. Eva Persson, anställd, hjälper till.

När faten är tomma delas julklapparna ut. I kväll kommer någon att slippa frysa.

Fotnot: Årets julbord ägde rum på torsdagen