I bostadsområdet kring den gamla herrgården Oppeby gård i Nyköpings tätort är ohälsan störst i hela Nyköpings kommun. Inkomsterna är nästan de lägsta i kommunen och utbildningsnivån är lägst. Området hör också till de platser i Nyköpings kommun där Socialdemokraterna har starkast stöd.

– Det bor många socialfall här. Mycket gamla människor, arbetslösa och många som får hyran betald, säger Ulla-Britt Fredriksson som bor i Oppeby gård.

Det var ett jävla liv, de jagade folk och folk var rädda

Artikelbild

Socialdemokraterna befinner sig i en existentiell kris, tror Lotta Gröning.

Hasse Thelin, boende i Oppeby gård

På senare år har det flyttat in ganska många invandrare i området, berättar hon.

– Men de är bara trevliga, det är många unga barnfamiljer. Det är jättebra stämning här.

Och det har skett en förändring i Oppeby gård.

Artikelbild

Oppeby gård har den högsta andelen 80-plussare och lägst andel av befolkningen i arbetsför ålder. Här röstade över hälften av invånarna på Socialdemokraterna i förra valet.

– Förr var det mycket skrot här. Många med spritproblem och narkotika, men det har minskat, säger Hasse Thelin som har bott i Oppeby gård sedan han var barn.

– Förut var det värre. Vi hade nazister som bodde här, det var ett jävla liv, de jagade folk och folk var rädda för dem. Jag tror inte det finns någon kvar. Nu är det lugnare och bättre.

Artikelbild

Evabritt Roos, Oppeby gård:– Jag har bara bott här i knappt ett år, men jag tror att folk röstar mer borgerligt på den sidan där det är bostadsrätter. Det är mer blandad befolkning på den sidan där det är hyresrätter. Jag kan tänka mig att det är skillnad. Generellt är det ganska hög medelålder här.

Trots att det har blivit bättre tycker Hasse Thelin att Sverige tar emot för många invandrare.

– Jag tycker inte Sverige ska ta emot fler invandrare. Vi bodde ju här först. Så tycker jag.

Artikelbild

Jeanette Thelin har bott i Oppeby gård i ungefär tio år. Här bor många äldre och de sista åren har det flyttat hit många invandrare, berättar hon. – Men det skapar inga problem, vi har inga ligister som bor här.

Under 2000-talet har arbetslösheten sjunkit i Oppeby gård och färre är beroende av socialbidrag. Antalet sjukpenningsdagar hos invånarna har halverats och trots att ohälsotalen fortfarande är högst i kommunen har de minskat kraftigt.

Men i takt med att det har blivit bättre har också stödet för Socialdemokraterna sjunkit. För tolv år sedan röstade över 60 procent av invånarna i Oppeby gård på S. I förra valet låg stödet på drygt 50 procent. Och på riksnivå genomlever Socialdemokraterna sin största kris hittills samtidigt som ekonomin går som tåget och brotten minskar.

Artikelbild

Över 50 procent röstade på S i Oppby gård 2014.

Många unga väljare har inte en aning om vad den svenska modellen är, är hon blond och blåögd undrar de

Lotta Gröning
Artikelbild

– Förr var det mycket skrot här i Oppeby gård, men det har blivit lugnare, säger Hasse Thelin.

Överger traditionella S-väljare partiet när de får det bättre?

– Nej, jag tror inte det, säger Lotta Gröning, tidigare politisk chefredaktör på socialdemokratiska NSD och numera forskare om socialdemokratin och digitalisering vid Linköpings universitet.

– Det är såna som har röstat på Socialdemokraterna i 40 år som överger partiet nu. Det är många fattigpensionärer, långtidssjukskrivna som lämnar S också, de som hoppas få det bättre. Jag tror många går till V.

Socialdemokraterna har en existentiell kris, bedömer hon.

– Tidigare hade de en vision av samhället, nu är de vilse i verkligheten. Mycket av det de går till val på är den gamla retoriken. Som den svenska modellen, många unga väljare har inte en aning om vad det är, är hon blond och blåögd undrar de, haha.

Även om stora grupper i Sverige har fått det bättre finns fortfarande vissa grupper som har det sämre.

– Till exempel pensionärerna. Många pensionärer har det jättebra, de golfar och reser, men det finns en liten grupp som måste gå till kyrkan för att få kaffe.

Lotta Gröning tror att svenskarna är solidariska.

– Jag tror att vi svenskar vill vara rättvisa, jag tror inte att vi är rasister heller, jag tror att vi är kapabla att ta emot flyktingar. Men nu ser vi att politiken inte löser problemen utan skapar nya problem.

Samband eller ej, helt klart är att det har blivit bättre i Oppeby gård. Det återstår att se om S får egen majoritet i området även i årets val.

Fotnot: Allra starkast stöd har S i den västra delen av Brandkärr, men vi återkommer till Brandkärr längre fram i den här serien.