– Det är väldigt positivt, det är den bästa dealen vi kan få just nu, säger Elin Friberg, ordförande i föreningen Bergatrollen.

– Men vattenfrågan kvarstår, vi vet fortfarande inte hur det blir med det, säger hon.

Efter otaliga insändare och både skriftliga och muntliga frågor till kommunalrådet Urban Granström har så föreningen Bergatrollen nått en överenskommelse med Nyköpings kommun. Frågan har också tagit en vända i förvaltningsrätten med anledning av ett medborgarförslag som inte fick svar. Förslaget att ge Magasinet ekonomiskt stöd gjordes om till synpunkt av politikerna som därmed inte behöver svara.

– Jag ville att politikerna skulle ta ställning både när det gäller hyresnivån och vattenfrågan i stället för att överlåta det till tjänstemännen, säger Hild Lorentzi som är medlem i Bergatrollen och författare till medborgarförslaget.

Målet är ännu inte avgjort, men nu har alltså kommunen kommit överens med Bergatrollen. Problemet med chockhöjningen av hyran får delvis en lösning genom att den i stället för att höjas från 60 000 kronor per år till drygt 200 000 kronor höjs stegvis under tre års tid. Först fjärde året betalar föreningen full hyra.

– På så sätt ges föreningen en möjlighet att anpassa sin ekonomi. Det kändes skönt tycker vi, säger Per Lithammer som har hållit i förhandlingarna för kommunens del.

I sommar väntar skaparfestival och förhoppningsvis ett integrationsprojekt på Magasinet.

– Vi vill synas mer och komma närmare staden. Och vi hoppas att kommunen ser alla ideella krafter som finns i huset och att det syns att vi faktiskt gör mycket bra saker. Magasinet är en viktig mötesplats, alla är välkomna och det finns så mycket fint som huset kan erbjuda.

Men vattenfrågan får föreningen lösa på annat sätt. Sommaren 2017 sinade brunnen och sedan dess har verksamheten i Magasinet fått klara sig utan vatten. Föreningen har önskat hjälp från kommunen med detta.

– Det tillmötesgår vi inte, det kräver en stor investering och det här området ska ändå exploateras senare, säger Per Lithammer.

Tillsvidare fortsätter föreningen att ta med sig vattendunkar till Magasinet, men hoppas på en fortsättning när det gäller vattenfrågan.

– Nu har vi jobbat jättehårt för att Magasinet ska överleva, och det har vi uppnått nu. Det är helt klart värt att fira, säger Elin Friberg.