"Kan du lova att inte höja skatten de närmaste fyra åren?" Så löd en fråga från en läsare till Nyköpings partier på SN:s valsajt. Svaret blev ja från fem partier och nej från tre.

Nyköping har den lägsta skattesatsen i Sörmland och nuvarande rödgröna styret svarar att skatten inte ska höjas. Alla tre gruppledare känner sig trygga med Nyköpings ekonomi, trots att det under en tid i våras såg ut som att årets bokslut skulle landa på minussiffror.

– Vi har haft lite låga resultat, men vi har koll på utgifter och vet vart pengarna går, säger Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping de senaste åtta åren.

Han har styrt kommunen tillsammans med V och MP och även de känner sig trygga med ekonomin. Häromdagen presenterade de en början till budget för 2019 som visade ett stabilt resultat samtidigt som satsningar planeras på hemtjänst och skola. Men alla Sveriges kommuner står inför stora utmaningar. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) varnar för förändringar i befolkningen som gör att färre kommer att arbeta. Det i sin tur leder till mindre skatteintäkter samtidigt som behoven av skola, vård och omsorg ökar. Men enligt kommunens styre riskerar inte detta att skatten behöver höjas.

– Det finns andra saker att göra i så fall, man får sänka ambitionerna på olika områden, säger Malin Hagerström (MP).

[fakta nr="2"]

De tror att det blir tuffare om det blir regeringsskifte då nuvarande regering har lovat extra pengar till kommunerna.

– Men kommunalskatten ska man vara rädd för att höja, för den slår väldigt taskigt eftersom den inte är progressiv, säger Nicklas Franzén (V).

L, C och SD svarar dock nej på frågan om de kan lova att inte höja skatten. De hänvisar till dålig insyn under åtta år av rödgrönt styre.

– Min ambition är att inte höja skatten, men jag vet inte vad som kommer att hända i samhället eller omvärlden de närmaste åren. Jag vill i första hand lova att ge invånarna ett gott liv. Om det innebär att man måste höja skatten med några ören, då får man göra den avvägningen, säger Sofia Hallgren Remnert (L).

Hon går så långt som att säga att det inte är fullt ut ansvarsfullt att lova att skatten inte ska höjas.

Men två Allianskollegor har gjort just detta, både Marita Göransson (KD) och oppositionsrådet Anna af Sillén (M). Den senare är också den enda som hänvisar till den förändrade demografin. Egentligen har Moderaterna ambitionen att sänka skatten, men på grund av de stora utmaningar som väntar för kommunerna framöver nöjer hon sig med att lova att inte höja skatten.