Trycket blev för stort och SKL pudlade. De runt 150 000 pensionärer som drabbats av en rejält sänkt tjänstepension ska kompenseras. Pengarna kommer dock tidigast i april, retroaktivt.

‒Det har fått olyckliga konsekvenser som ingen kunnat förutse, säger Ulf Olsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Exakt vad som hänt kan ingen alltså svara på. Men för Vivi-Anne Andersson innebar konstruktionsfelet i tjänstepensionen att den kommunala tjänstepensionen minskade med 218 kronor. Medan den allmänna pensionen ökade med 219 kronor. Vilket alltså gav Vivi-Anne en krona mer i månaden. När hon nås av beskedet att nivån i tjänstepensionen nu återställs och att hon därmed får ytterligare 218 kronor i månaden under 2018 låter hon nöjd.

‒De där förbaskade pengarna bestämmer ju livet. Nu kan jag unna mig lite extra tulpaner i vår, så jag är jätteglad, säger hon.

[fakta nr="2"]

Kompensationen gäller för hela 2018, vilket innebär att samma tjänstepension som under 2017 nu kommer att betalas ut. Men rent praktiskt kommer inte pengarna i plånboken förrän tidigast i april, retroaktivt från januari, enligt Ulf Olsson.

Kovändningen från SKL kom efter att pensionärsorganisationerna SKPF och SPF Seniorerna övervägde att ta till rättsliga åtgärder mot pensionärerna.

Nu laddar Kommunal för att den här typen av fel inte ska uppstå igen och i ett uttalande i Aftonbladet säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att det är glädjande att SKL såg det orimliga i pensionsminskningen. SKL kommer nu tillsammans med fackförbunden att förhandla om en långsiktigt hållbar lösning från 2019 och framåt.

[fakta nr="1"]