Det var lördagen före valet 2018 och Nyköpingsnazisten hade varit med på NMR:s torgmöte. NMR-gruppen var på väg mot en restaurang då flera personer såg hur Nyköpingsbon vände sig om och heilade mot några motdemonstranter innan han gick vidare.

Polisen bedömer att tio personer har sett gesten men bara två personer vill vittna. Övriga är rädda och vill inte, säger ett av vittnena.

NMR var mycket aktiva i Boden under valrörelsen. Flera av de Nyköpingsbor som är aktiva nazister har rest till Boden för att vara med på bland annat 1 majdemonstration och delta i valrörelsen. NMR fick slutligen 51 röster i valet till kommunfullmäktige i Boden.

Artikelbild

21-åringen förhördes i slutet av januari i polishuset i Nyköping och delgavs misstanken om hets mot folkgrupp. Han svarade genomgående "inga kommentarer" på polisens frågor och vägrade skriva på en informationsblankett.

21-åringen åtalas också för att ha publicerat en bild av ett hakkors på sin offentliga sida på ett nätforum. Anmälan har gjorts av den ideella föreningen Näthatsgranskaren som scannar av sociala medier i syfte att motverka hat och hot.

Bland övriga åtalspunkter mot mannen finns brott mot knivlagen – vid en husrannsakan i december hittade polisen en förbjuden springstilett och då polisen kontrollerade honom i en bil på Ringvägen i februari beslagtogs en morakniv.

Åtalet gäller även våldsamt motstånd, han ska ha stretat och försökt hindra polisen då de stoppat honom i en bil i Flen i augusti.