Gilla, dela på din sida och vinn en spa-helg. Facebook svämmar över av tävlingar, där det enda som krävs för att "vinna" är att gilla och dela bilden på sin egen sida. Men tävlingar, där inget annat krävs än att man gillar och delar, är i själva verket olagliga.

– Lite förenklat kan man säga att graden av slump avgör. Om deltagarna ska skriva en slogan eller motivering anses det inte vara lotteri, säger Josefin Jansson, handläggare vid arbetsgruppen illegala spel vid Lotteriinspektionen i Strängnäs, som fått in omkring 1 000 tips i år om olagliga Facebook-lotterier.

Lotteriinspektionen kan förelägga om förbud, med ett vite kopplat till det, om företaget fortsätter anordna lotterier. Inspektionen skriver också till anordnare och informerar om lagstiftningen. Men det gäller bara företag i Sverige, inte utomlands.

En annan kategori tävlingar på Facebook är rena bedrägerier. De senaste dagarna har en länk, till synes från Elgiganten, spridits med ett erbjudande om en "exklusiv undersökning". Deltagare, eller "de vinnarna som ligger nära i en av de 75 platser", påstås kunna vinna en 55-tums smart-tv.

Men Elgiganten ligger inte alls bakom tävlingen.

– Det här är ingenting som kommer från oss. I dag är det väldigt enkelt att skapa ett mejl och en avsändare som ser ut att komma från Elgiganten. Svårare är att hitta den som har gjort det", säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Kenneth Wiklund är förundersökningsledare för polisens bedrägerienhet i Sörmland och han säger att polisen inte får in så många anmälningar om Facebook-tävlingar, åtminstone inte när de sker.

– Vi får däremot in många anmälningar om att det dragits pengar från anmälares konton. Då har de kanske varit med i en tävling, eller klickat i något som egentligen är ett medlemskap med en prenumeration på saker, som bantningsmedel.

Eftersom många av de inblandade företagen är registrerade utomlands är det i princip omöjligt för polisen här att utreda.

– Lagstiftningen är föråldrad. Vi skulle verkligen behöva hjälp internationellt. Som det är nu skulle jag behöva gå till åklagare och begära internationell rättshjälp, begära hjälp av andra länders rättsapparat för någon eller några hundralappar. Vi kan inte lösa de brotten, säger Kenneth Wiklund.