Hemmabryggaren Fredrick Möller vann nyligen en tävling anordnad av Gotlands bryggeri. Av 550 ansökningar tyckte juryn att hans motivering var den bästa för att få spendera en helg i Visby med djupgående visning på anläggningen och ölprovning.

"Vinnaren Fredrick Möller fullkomligt älskar öl – allt från bryggeriprocessen till njutningsmomentet", slår juryn fast i pressmeddelande. Och som om det inte vore nog så drömmer Fredrick om att på sikt jobba med ölproduktion. Idag är han hobbybryggare och hinner knappt med det heller eftersom han också är tvåbarnsfar.

Längtan finns att sätta i gång och brygga på allvar och kanske kan han göra det i större format i framtiden. Inom familjen pratas det nämligen om att längre fram flytta till Gotland för att komma närmare fruns föräldrar. Bryggeriets expansion i Visby lockar också.

Artikelbild

Carlsbergs alkoholfria.

Fredricks ölintresse vaknade för runt 10-15 år sedan i samband med att kompisen Marcus Bengtsson bjöd på hantverksbryggt öl från systembolaget.

– Han valde det som vi andra ratade. Men så småningom började vi förstå storheten.

Kompisen instiftade också ett ölsällskap med sina studiekamrater från MDH dit Fredrick bjöds in. Sällskapets huvudsyssla: Ölprovning.

När Fredrick fyllde 40 fick han ett eget bryggeri-kit som numera bor i hans källare.

Artikelbild

Generöst med humle (cascade och amarillo) ger denna ale, Nils Oscar med 0,4 %.

– Jag har bryggt 5-6 olika sorter, men just nu tar barnen all tid så kitet ligger tillfälligt i träda.

Vanligaste misstaget hemmabryggare gör?

Artikelbild

Weihenstephaner. Ett riktigt somrigt veteöl utan alkohol.

– Att man slarvar med renligheten och får in substanser i ölen, till exempel bakterier. Det är viktigt att man jobbar med sterila grejer efter att man kokat sin vört. Annars kommer inte bara jästen utan även de mikrobiologiska partiklarna att arbeta.

Håll också koll på fördelningen mellan malt, vatten, jäst ... Många drar på för mycket humle för att få en kraftigare smak.

Artikelbild

| Att testa olika ölsorter är en populär social sysselsättning.

– Men då blir det lätt så att humlen tar över.

Öltips inför midsommarmaten?

Artikelbild

– Största misstaget hemmabryggare gör är att de slarvar med renligheten och får in substanser som påverkar smaken, säger öl-kännaren Fredrick Möller.

– Midsommaren är lagerns högtid. En god lager är att föredra till sillen och passar även till nubben.

Blir det grillning så kan stabila India Pale Ales funka bra, Oppigårds har en bra IPA, påpekar Fredrick. IPA är för övrigt ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt.

Artikelbild

| Eskilstunakillarna Marcus Bengtsson och Fredrick Möller på Visby Bryggeri.

Han vill också slå ett slag för öl till dessert.

– Många tycker att en crème brulée eller pannacotta kan rundas av med dessertvin eller kaffe. Men tänk utanför boxen och bjud på ett välsmakande öl istället.

Artikelbild

På burk med eller utan procent: Norrlands Guld.

Serveras en chokladdessert funkar en stout bra (en mörk, nästan svart överjäst öltyp som är vanlig i Storbritannien).

Float är också jättegott som efterrätt, påpekar Fredrick. En skopa bra vaniljglass läggs i ett glas med stount. Fixas på två minuter.