– Vi försökte hålla oss från att starta lagerbutik eftersom jag tycker att det är så skönt att sköta saker på nätet, men trycket blev för stort. Kunder ringer och mejlar eller står och knackar på dörren och frågar om de får komma in och känna och klämma. Nu har vi till exempel ett par från Rotterdam som ska komma förbi i helgen, säger Sonia Nybom.

Företaget GoS4u AB tar fram och säljer textilprodukter för sov- och badmiljö. Täcken, kuddar, sängkläder och handdukar tillverkas i rent siden, bambu, lin och hampa.

– Främst jobbar vi med småskaliga producenter runt om i världen vilket ger kontroll över hela produktionskedjan, säger Sonia Nybom.

Artikelbild

Kökshanddukar av lin.

Företagets kunder, som finns i hela Europa, har tidigare bara kunnat handla i webbutiken. För att anpassa sig till kundernas önskemål har GoS4u AB nu även öppnat en lagerbutik på Ekvallsgatan 26 i Övre Nyfors. Butiken har öppet på torsdagar.

Sonia Nybom äger GoS4u tillsammans med sin man Göran. Företagsnamnet anspelar på makarnas förnamn Göran och Sonia. De bor och arbetar i en villa som ligger i hörnet Ekvallsgatan/Södra Knoopgatan. På villans nedervåning ligger GoS4u. Det är främst Sonia som jobbar med GoS4u. Mellanvåningen använder makarna för privat bruk och på övervåningen huserar deras företag Tickoff AB som leds av Göran. Tickoff AB har fem anställda och sysslar med styr- och debiteringssystem för industrin. Sonia delar sin arbetstid mellan GoS4u och Tickoff AB där hon designar appar och sköter ekonomi och personaladministration.

Sonia Nybom började intressera sig för siden för cirka 15 år sedan.

– Det är många som sover dåligt. Jag var också en av de som sov lite dåligt. Jag kände att det kanske blir bra med ett täcke som tempererar. Det skulle vara så mycket bra egenskaper med siden - och det var det!

Artikelbild

Korgarna kommer från hantverkskooperativet The Sparrow i Rwanda.

Via makens affärspartners i Kina fick hon kontakt med sidentillverkare som hon kunde köpa silkestäcken och silkeskuddar av.

– Jag erbjöd vänner och bekanta att beställa till ett bra pris. Då hade jag även lagt till sidenlakan.

Artikelbild

Kuddarna fyllda med hampa.

Företagets verksamhet har vuxit och kompletterats med flera produkter, bland annat täcken och kuddar av bambu.

– De mal ner den hårda bambun och gör den till textil på ungefär samma sätt som vi gör med gran och tall i Sverige. Kvar finns bambuns egenskaper som gör att den tempererar väldigt bra, är antibakteriell och torkar väldigt snabbt. Många allergiker väljer den.

Artikelbild

Sonia Nybom vikarierar fortfarande som präst ibland.– Jag får människor att sova gott oavsett vad det är, säger hon.

Flera stora tidningar, som till exempel Hälsa, Villaägarna och Hemmets Journal, har köpt företagets produkter till sina prenumeranter.

– Det har gjort att vi når många flera, säger Sonia.

GoS4u säljer numera även sjalar och strumpor. Företaget säljer också produkter från hantverkskooperativet The Sparrow i Rwanda, till exempel kuddöverdrag och små korgar.

– Vi stödjer nu 100 kvinnor i Rwanda i deras företagsamhet.

Bland företagets senaste produkter finns täcken och kuddar tillverkade av hampa som är ett mycket hållbart material.

– De är fyllda med ekologisk hampa från Poltavaregionen. Något naturligare finns inte, säger Sonia Nybom.

Hon har alltid varit intresserad av textilier.

– Jag har stickat, virkat och sytt mycket ända sedan jag var liten. Jag är uppfödd under en vävstol. Både mormor och farmor vävde väldigt mycket, allt från mattor till gardiner, handdukar, allting. Jag har haft textilintresset med mig från början.

Hon utbildade sig dock till präst och arbetade ett antal år inom Svenska kyrka innan företagandet tog över.

– Jag kände att jag behövde byta spår helt enkelt.

Hon vikarierar fortfarande som präst ibland.

– Jag äskar att viga och döpa, men nu älskar jag att göra det här också. Jag får människor att sova gott oavsett vad det är.

När det gäller framtiden för GoS4u hoppas Sonia på att få sälja mer till hotell och spaanläggningar som vill ha naturmaterial i sina sängar och handdukar. GoS4u har även inlett ett samarbete om produktutveckling med Sveriges sista handsidenvävare, Oscar Almgren på Gotland.

GoS4u ska även börja sy prästskjortor och diakonskjortor i ekologiskt vildsiden.

Sonia Nybom menar att många i Sverige tvättar sina kläder och textilier för ofta och för varmt.

– Svenskar tvättar ju sönder allting. Om det står 60 grader på traditionella kläder och sängkläder kan du ha 30 eller 40 grader.

Blir det tillräckligt rent då?

– Ja, det blir det för vi har ju inte så hårt smutsade produkter i Sverige. Jobbar man i skogen kanske man behöver ha traditionell tvätt och tvätta i 60 grader, men för oss som inte jobbar hårt i skogen är det en helt annan sak.

Vanan att tvätta ofta och i höga temperaturer berör Sonia extra mycket eftersom hon säljer finare textilier.

– Sidenlakan har jag inte längre för det blev för många reklamationer när folk hade kört siden i 60 grader. Det skär i ett sidennördhjärta när de förstör så fina material. Men jag utbildar i tvätt också på nätet och i mina nyhetsbrev, säger Sonia.

– Naturmaterialen behöver man inte tvätta hälften så ofta som bomull. Det bildas inga bakterier i naturmaterial. Silkestäcket och silkeskudden till exempel behöver man inte tvätta alls utan man vädrar bara så rengör det sig självt.