I den gamla nattklubben K100 som är en del av kulturhuset Royal i Nyfors möts besökarna av en glänsande "låda" byggd av handgjorda ljusa kakelplattor. Vid första anblicken är "lådan" hermetiskt tillsluten. Alla skarvar är noggrant fogade. Keramikern och konstnären Maria Skärlund kallar sitt verk för "Orosförvaring".

– Den skulle kunna rymma oro inför valet, säger Maria Skärlund.

Vid närmare beskådan ser man att lådan kanske inte är helt tät.

– Oro läcker alltid ut ändå, hur väl den än är förpackad, säger Maria Skärlund som är en av tre konstnärer som ställer ut under kultur- och demokrativeckan.

Hon visar keramik, och som oftast när hon skapar handlar det om kvinnokroppen, åldrande, utsatthet och utsöndringar. Till den här utställningen visar hon några helt nya saker, utöver "Orosförvaringen" också ett samling kärl som utgör verket "Likriktighet".

– Det säger något om vårt flockbeteende och rädsla för olikhet.

Medverkar i utställningen gör även Henry Kotilainen, vars bilder och objekt är med explicit politiska och handlar om klassklyftor, miljöfrågor och konsumtion.

Thomas Wahlström, som även är projektledare för hela veckan, visar måleri. Bland annat har han tagit korta budskap från olika politiska inriktningar och satt dem bredvid varandra. Betraktaren inser troligen ganska snabbt att det inte är självklart vilken ideologi som ligger bakom de olika slagorden.

– Du måste ständigt ändra din åsikt för att behålla din ståndpunkt, säger Thomas Wahlström som även gjort målningar som ska förmedla hopp.

– Det kommer inte att gå så mycket åt helvete som vi tror, är hands budskap.

Konstutställningen pågår hela veckan, där visas även en del gamla valaffischer. Besökare kan även skapa sin egen valaffisch.

På onsdagen blir det föreläsning om yttrandefrihet och det fria ordet med Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen.

På lördagens avslutas veckan med poesiuppläsning av Thomas Wahlström och en punkkonsert. Då kommer Johan Johansson att bjuda på politisk sing-a-long och Eskilstunabandet Baditudes kommer att spela gamla punkcovers.