100 varv runt jorden för en bättre värld: "Alla barn ska få rätt att vara barn"

Det var spring i benen hos alla när Fristadsskolan genomförde Jorden Runt-loppet under måndagen. En del hade mer fart än andra, men alla hade samma mål, att ta sig runt tre kilometer.

Foto:

Övrigt2019-04-01 17:01

Klockan 14.00 på måndagen gick startskottet för finalen av Jorden Runt-loppet på Fristadsskolan i Eskilstuna. Längst fram i startledet stod löparna redo och de som lugnt ville promenera den tre kilometer långa sträckan slöt upp därefter.

– Jag ska springa så långt jag bara kan, sa Sami Tebark i klass 7 A strax innan starten.

Skolans målsättning var att samtliga elever skulle ta sig ett varv runt den så kallade Fristadsrundan. Alla som sprang hade möjligheten att vinna biobiljetter, ju fler varv eleverna sprang desto större chans att vinna. En timme hade de på sig.

Flera elever hade handgjorde plakat med budskap om Fred på jorden och Stoppa barnarbete. En elev planerade att spela gitarr och sjunga under sitt varv.

Fristadsskolan har ett ämne inom elevens val som heter Global studies, en del av World’s Children’s Prize. I årskurs sju är det runt 20 elever som valt detta ämne. En av dem är Hanna Poppelier i klass 7 C:

– Det är kul att min skola engagerar sig i barns rättigheter. Att springa det här är väldigt kul när man vet att andra skolor också gör det för ett gott ändamål, säger Hanna Poppelier och fortsätter:

– I Global studies har vi bland annat gjort presentationer för andra klasser på skolan och haft en loppis där pengarna vi fick in gick till en skola i Etiopien.

Skolgården är fylld av ungdomar och lärare som värmer upp i vårsolen. Startskottet går och i stort sett alla försvinner iväg. Kvar står endast några funktionärer.

Varför är Fristadsskolan med i World’s Children’s Prize?

– Vi gör det bland annat för de globala målen, de mänskliga rättigheterna och för att alla barn ska få rätt att vara barn, säger Marie Nordlilja, lärare i idrott och svenska på skolan.

Efter måndagens Jorden Runt-lopp är 16 maj ett viktigt datum i skolans kalender.

– Då är det No litter day, då ska vi alla plocka skräp runt omkring oss, avslutar Marie Nordlilja samtidigt som hon hejar på elever som springer i mål.

NO-läraren Richard House springer vanligtvis tävlingslopp på flera mil. Under måndagen sprang han tillsammans med Sami Tebark. Tre varv hann de med på en timme. Sami Tebark sprang inte bara långt. Han sprang längst.

[custom-embed script="PHNjcmlwdCBhc3luYyBkZWZlciB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly9kZWxpdmVyeS55b3VwbGF5LnNlL2xvYWQuanM/aWQ9Mzk3NDIwIiBjbGFzcz0ieXAiIGRhdGEtY29uZmlnPSd7ImF1dG9wbGF5Ijp0cnVlLCJtdXRlIjp0cnVlLCJ6b25lX2lkIjoxNjQxLCJwbGF5ZXIiOiJzcCIsImFkZG9ucyI6IjAwMCIsInBhcnRfaWQiOjI1NjIyMX0nPjwvc2NyaXB0Pg=="]

Jorden Runt-loppet

1 april är finaldagen för Jorden Runt-loppet . Det engagerar en miljon barn i tio länder, några av dem världens fattigaste och farligaste. I en global manifestation bildar barn jorden runt mänskliga kedjor och står upp för barnets rättigheter. Särskilt för flickors lika rättigheter, klimatet, fred och rättvisa. Kedjan förlängs genom att barn går, springer eller på annat sätt tar sig runt tre kilometer. Målet är att samla ihop minst 100 varv runt jordklotet.

Källa: World’s Children’s Prize

Här kan du läsa mer om Jorden Runt-loppet:

https://worldschildrensprize.org/roundthegloberun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om