En riksdagsledamot får numera 66 900 kronor i månaden, efter en höjning med 1 500 kronor som trädde i kraft vid månadsskiftet
Strängnäs kommun har sedan länge tillämpat principen att förtroendevalda får en viss procent av riksdagsledamotsarvodet, beroende på vilket uppdrag det handlar om. För kommunstyrelsens ordförande, det tyngsta politiska uppdraget, har det handlat om 80 procent.
Men när Jacob Högfeldt (M) kommer tillbaka från sin föräldraledighet den 1 februari kan han räkna med 14 580 kronor mer i månaden, beräknat utifrån att hans arvode i dag utgår från riksdagsarvodet före höjningen. Enligt ett förslag som hanteras i valberedningen under måndagen ska nämligen 80-procentsgränsen skrotas från och med årsskiftet, så att ordföranden för Strängnäs kommunstyrelse i stället får hela riksdagsledamotsarvodet.
– Kommunstyrelsens ordförande jobbar jämt, han är i princip alltid i tjänst. Det här arvodet ska täcka allt – alla möten, allt jobb under morgnar, kvällar, nätter. Vi tycker att det är rimligt att lönen är densamma som för en riksdagsman, säger Magnus Stuart (M) som håller i ordförandeklubban under Högfeldts bortavaro.
Både Magnus Stuart och Ingrid Fält (S), valberedningens ordförande, förklarar ökningen med att Strängnäs kommun ligger lågt i jämförelse med andra kommuner. Det är något som även tidningen berättat om; övriga sörmländska kommunalråd får mellan 85 och 120 procent av ett riksdagsledamotsarvode.
Men David Aronsson (V), ledamot i valberedningen, håller inte med om att det motiverar ett påslag med 20 procentenheter.
– Det är ett viktigt jobb och mycket arbete, men det är nästan dubbelt så mycket som en lärare eller sjuksköterska får i lön. Vi kan inte se att en förtroendevald politiker ska ha en ersättning som ligger så långt över allmänheten i övrigt. Speciellt i besparingstider så skickar det ut knasiga signaler, säger han.
Det var i slutet av maj som valberedningen gav tjänstemännen i uppdrag att se över de befintliga riktlinjerna. Även arvodena för andra nyckeluppdrag har justerats, i det förslag som nu har kommit tillbaka till politikerna. Kommunalråd som inte är ordförande för kommunstyrelsen föreslås få 90 procent i stället för 80 procent av en riksdagsledamots arvode. Kommunfullmäktiges ordförande får sitt arvode sänkt och socialnämndens ordförande höjt, båda med 10 procentenheter.
Kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd och oppositionsråd som har andra uppdrag i kommunen har inte rätt till ytterligare arvoden. Monica Lindell Rylén (S) får alltså nöja sig med drygt 60 000 kronor i månaden för uppdraget som kommunalråd – hon får inget mer för att hon också är ordförande för socialnämnden. Ordföranden för styrelser och nämnder har heller inte rätt till arvode för sammanträden de går på.
Valberedningen hanterar förslaget om de nya reglerna på ett sammanträde under tisdagseftermiddagen. Ärendet tas sedan upp i kommunstyrelsen i slutet av november för att de folkvalda ska kunna fatta slutgiltigt beslut om saken i kommunfullmäktige den 17 december.
Sammantaget skulle justeringarna enligt förslaget medföra kostnadsökningar på cirka 900 000 kronor per år för Strängnäs kommun.
David Aronsson kommer att yrka på att 80-procentstaket behålls, att andra ordförandearvoden behålls på nuvarande nivå eller sänks, samt att oppositionsrådsrollen tas bort.