Missnöjet över det nya centrala avtalet för deltidsbrandmän är fortsatt stort runt om i landet. Orsaken är det centrala avtal som slutits och som bland annat innebär att ob-ersättningen försvinner, semesterersättningen sänks och bilersättningen slopas. När avtalet träder i kraft den 1 maj sänks lönen med sju-åtta procent enligt brandmännen.
Vi har tidigare skrivit om situationen på stationen i Torshälla där personalen sagt att de är beredda att säga upp sig. Nu har 15 av 20 brandmän gått från ord till handling.
‒Jag kan bekräfta att vi tagit emot uppsägningar från 15 deltidsbrandmän i Torshälla. Det är jättetråkigt. De är behövda och oerhört kompetenta så vi skulle gärna se att de är kvar, säger Ulrika Kärrvall, HR-strateg på miljö- och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna.
Brandmännens förhoppningar har varit att det centrala avtalet ska rivas upp, alternativt att någon typ av kompensation skjuts till lokalt. Den 16 februari ska lokala förhandlingar hållas.
Erik Jonsson, lokalt ombud för Brandmännens riksförbund, hoppas att man kan nå en lösning.
‒Vi har haft en bra dialog tidigare med arbetsgivaren, säger Erik Jonsson, deltidsbrandman och lokalt fackombud vid stationen i Torshälla.
Enligt Ulrika Kärrvall har man från arbetsgivarsidan ännu inte tagit ställning till vad man kan erbjuda.
‒Det centrala avtalet öppnar inte upp för särskilt mycket lokalt.
De 15 deltidsbrandmännen kommer att jobba kvar på stationen under den tre månader långa uppsägningstiden. Vad som händer därefter är oklart. Något rekryteringsarbete för att ersätta de 15 som sagt upp sig kommer inte att inledas i det här skedet.
‒Nej, vi behöver se över detta och avvakta resultatet av förhandlingarna. Att bygga upp en ny kompetens i Torshälla skulle vara ett långsiktigt arbete. Vi har en pågående rekrytering i gång då tre deltidsbrandmän sa upp sig av privata skäl förra året. Och vi har inte fått napp på alla tre tjänster, säger Ulrika Kärrvall.