Jobbsatsningen sker i samarbete med företaget Ung omsorg som kommer att sköta rekryteringen av ungdomar. Företaget startade 2007 och finns representerade i en rad kommuner.
De ungdomar som anställs har avtalsenliga löner men ska inte jobba med renodlade vård- och omsorgssysslor. I stället ska de göra det som den ordinarie personalen inom äldreomsorgen kanske inte hinner med såsom promenader, tidningsläsning eller helt enkelt bara umgås över en fika.
‒Det har visat sig fungera väldigt bra i andra kommuner och lyfter verksamheten för både brukare och personal, säger Mikael Edlund som hoppas att alla bitar kan vara på plats före sommaren.
Den styrande majoriteten lämnade nyligen klartecken för finansieringen med två miljoner kronor som avsatts under 2018.
‒Vi räknar med att det kommer att omfatta extrajobb för 200–250 gymnasieungdomar och beröra alla våra boenden. Det här är något som vi tittat på under ett års tid, pensionärsorganisationerna ligger på oss och vill att vi inför detta. Vi vill komma i gång så fort det bara går och kommer att gå ut med mer information framöver, säger Mikael Edlund.
Förutom nyttan för ungdomar, brukare och personal ser han också satsningen som en långsiktig möjlighet att få fler ungdomar intresserade av vårdyrket.
‒Vi har rekryteringsproblem i dag både när det gäller sjuksköterskor och undersköterskor och det är alltför få som väljer att utbilda sig inom vårdsektorn. Många ungdomar uppger att de inte upplever jobb inom vården som särskilt positivt. Men vi vet att bland de som jobbar där är 99 procent nöjda med sitt yrkesval. Och som arbetsgivare har vi försökt höja statusen, bland annat genom att införa rätt till ökad sysselsättningsgrad.
Den verksamhet som Ung omsorg bedriver har också engagerat Liberalerna i fullmäktige som under hösten ställt en interpellation och lagt en motion om att kommunen ska samarbeta med företaget.