"Legacy" är ett verk som beställts till Holmbergsparken i samband med Torshällas 700-årsjubileum. Tre konstnärer bjöds in att komma med skissförslag, och Fredrik Noréns stora, vita "Legacy" var det som vann.
I kväll onsdag, invigs verket officiellt. Men "Legacy" finns på plats och flanörer och andra besökare i parken har redan tagit det i besittning. Tittar man nära ser man att minst en fyrbent gynnare lyft på benet mot det och en flock gräsänder spankulerar obesvärat kring den geometriska formen som utgörs av 49 vita dörrar.
Även mänskliga Torshällabor har börjat bekanta sig med "Legacy". En är Lena Helmin som stannar till med cykeln. När hon ser att Maria Hallberg, Ebelingmuseets intendent och en av dem som arbetat med urvalsprocessen och placeringen av verket, är på plats, passar hon på att ställa frågor.
‒Jag har bott i Torshälla sedan 1947, och när jag ser något nytt vill jag veta mer. Jag är vetgirig! Jag cyklar ofta igenom här och tycker olika om figurerna, säger Lena Helmin.
Hon berättar att verken i skulpturparken är ett diskussionsämne både hemma med maken och i bekantskapkretsen.
‒"Legacy" har ingen praktisk funktion, berättar Maria Hallberg.
Dess grundidé utgår från temat "framtidsarv". Fredrik Norén har inspirerats av Torshälla och dess historia och framåtblickande, men också av formen på en DNA-sträng. Han använder dörren som en metafor för utveckling. Dörrar, passager eller val - de finns både framför oss och bakom oss. De hänger ihop och de vi har gått igenom påverkar framtida val eller passager. Fredrik Norén skriver i sin presentation av verket att "Legacy" ..."betonar vikten av att både blicka framåt och samtidigt finna styrka i sin historia.
Onsdagskvällens invigning inleds i skulpturparken. Därefter fortsätter festen i Ebelingmuseet som firar sitt 20-årsjubileum. Då presenteras en skrift om Allan Ebelings gästbok, dessutom är det release för kortfilmen ”Minnen av Allan Ebeling” av Nils Cromnow.