Uppgifterna presenteras i en rapport från Mälardalsrådet och bygger på statistik från SCB.
‒Pendlingstrenden har svängt och vi reser i dag tvärs över hela Stockholm–Mälardalsregionen, säger Maria Nimvik Stern, generalsekreterare för Mälardalsrådet.
Mälardalsrådet har sedan 2004 med jämna mellanrum analyserat arbetspendlingen i regionen. I rapporten framgår att samspelet mellan arbetsmarknaderna i Stockholm och Eskilstuna blir allt starkare. De senaste siffrorna visar på en tydlig trend. Allt fler Stockholmare arbetspendlar till Eskilstuna, men också till Västerås och Uppsala. Arbetspendlingen i motsatt riktning uppvisar inte samma ökningstakt. Mellan 2012–2014 ökade antalet pendlare från Eskilstuna till Stockholm med tre procent.
‒Vi har i Mälardalsrådet under många år arbetat för att förbättra tillgängligheten mellan Stockholm och kommunerna i Sörmland, säger Maria Nimvik Stern som en förklaring till skiftningen i pendlingsmönstret.
Hon pekar på de politiska överenskommelser som gjorts och som syftar till att underlätta pendling i regionen, genom sammanhållen kollektivtrafik och förbättring av infrastrukturen.
Det nya trafikavtal som började gälla i december 2016, med fler tågavgångar, nya pendlarbiljetter och beställning av 33 nya tåg till regionen, är faktorer som sannolikt kommer påverka pendlingsstatistiken positivt framöver. Hit hör också den pågående utbyggnaden av dubbelspår i Strängnäs och Härad samt, inte minst, öppnandet av Citybanan i Stockholm. När den sex kilometer långa tågtunneln invigs den 9 juli i år kommer spårkapaciteten i Stockholm att fördubblas.
Totalt pendlar 7800 Eskilstunabor till ett arbete på annan ort, främst till Stockholm och Västerås. Den totala inpendlingen till Eskilstuna uppgår till 6900 personer, de flesta från Strängnäs och Västerås.