Även när det inte kostar skjortan. Här är nämligen kontrollerna rigorösa och vinodlandet närmast en religion som man inte tramsar bort i första taget.
Lätt förenklat skulle man kunna säga att man i Alsace odlar tyskt vin på franskt vis. Viner som har en hel del gemensamt, men i Tyskland låter man dem oftast behålla en del av sin sötma, medan de här får jäsa klart så att de blir helt torra och lite starkare. Över 90 procent av vinerna från Alsace är vita, och jag tycker verkligen att det är dem du ska sikta in dig på.
Till skillnad från andra håll i Frankrike är det druvan som står i fokus i|stället för distriktet den är odlad i. De vanligaste druvorna är Riesling, Gewurztraminer (inget tyskt ü som i Tyskland), Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner och Muscat. De enda blandningar som förekommer är Edelzwicker och Gentil - inte dumma de heller.
Alsaceviner är föredömliga till mat, men tål även att njutas i kvällssolen på egen hand. De har så gott som alltid en fräsch syra kombinerad med en rund trivsamhet. Perfekt till skaldjur.
I|kväll får det nog bli en näve rökta räkor och en långsmal flaska från Alsace…
Mia Gahne/TT