Svenskarna älskar sina semlor. Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer beräknar att vi äter minst 40 miljoner semlor årligen och för många konditorier utgör bakverket en betydande del av årsomsättningen.
Med åren har den klassiska kardemummadoftande vetebullen med mandelmassa och grädde fått sällskap av allsköns variationer. En av de allra nyaste är semmelrullen från Janelings konditori i Eskilstuna.
Smakerna är de klassiska, men degen kavlas ut tunt, bakas i ugn, täcks med grädde och mandelmassa och rullas sedan ihop till en rulltårta.
– Sen åker den in i frysen! berättar semmelrullens kreatör, konditorn Ulf Andersson.
Fryst semla?
– Så länge grädden är inuti och inte exponeras för luft går det alldeles utmärkt. Vi gör ju redan samma sak med mer klassiska stubbar, förklarar Ulf Andersson.
Och mycket riktigt. När semmelrullen sedan tas fram och delas upp i stubbar och knubbiga skivor, är grädden fortfarande fint fluffig.
Idén testades första gången i fjol, ett år som i Sverige tycks gå till historien när det gäller nya kreativa semmelvarianter.
– Vi spånade på hur man kunde skapa något som kan ta över efter semlorna, något som förlänger säsongen och alltid finns tillgängligt. En semmelstubbe med alla de klassiska smakerna kändes som en okej kompromiss med traditionerna, säger Ulf Andersson.
För kreativitet i all ära, några extrema utsvävningar från originalet gör man inte på Janelings.
– Vi riktar in oss på att det ska vara gott och att det är någorlunda rationellt, säger Ulf Andersson.
Konditorkollegan Håkan Larsson instämmer.
– Visst kan man experimentera men man får inte gå ifrån den heliga gralen!
Konditor Håkan Larsson
Och den heliga semmelgralen är..?
– En mjuk vetebulle med kardemumma och en fyllning med bra mandelmassa och grädde.
Fast ett extraordinärt experiment har de ändå utfört; semmelsmoothie.
– Jag körde två semlor med varm mjölk i matberedaren. Det såg ut som något man inte vill äta men det var gott – alla smaker fanns ju där, säger Håkan Larsson.
Strax därefter upptäckte han att semmelsmoothien redan "uppfunnits" av en annan konditor.
– Äsch, vi hade väl ändå inte gjort något av det. Hur presenterar man en semmelsmoothie på ett trevligt sätt? säger han och skrattar.
Den här säsongen radar konditoriet upp närmare tio semmelvarianter och säljer uppemot 800 per dag. Utom på fettisdagen, då svindlande 8 000 semlor lämnar bakbordet. Mest populär, därtill ohotat, är den klassiska versionen.
– Semlor är ju något väldigt traditionellt. Det är till och med så att de går allra bäst på tisdagar, fast det inte ens är fettisdagen! säger Ulf Andersson.
Han berättar att visst händer det att en och annan traditionskänslig kund kommer in och svär över att semmelsäsongen numer ofta sträcker sig från nyår till påsk. Men:
– Sen köper de fyra!