Ansvarsområden görs om inför nya perioden

Majoritetsförklaringen är nu helt färdig. Inför nya mandatperioden gör M och S vissa förändringar i den politiska organisationen.

Kommunalråden Monica Lindell Rylén (S) och Jacob Högfeldt (M).

Kommunalråden Monica Lindell Rylén (S) och Jacob Högfeldt (M).

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-10-12 15:57

Teknik- och servicenämnden görs om till teknik- och fritidsnämnden. Fritidsfrågorna lyfts alltså bort från nuvarande kultur- och fritidsnämnden, som blir en renodlad kulturnämnd.

– Det har varit svårt att kombinera fritid och kultur, områdena ligger inte alltid så nära varandra som man kan tro. Dessutom har teknik- och servicenämnden haft hand om driften av fritidslokalerna medan kultur- och fritidsnämnden ansvarat för innehållet, vilket har gjort att det ibland har varit svårt att förhålla sig till vem som gör vad. Nu samlar vi allt som rör fritid i en och samma nämnd, säger Monica Lindell Rylén (S).

Den nya kulturnämnden krymps med två platser, trots att den får ta över visst ansvar från kommunstyrelsen, nämligen frågor som rör demokrati och medborgardialog. De ska få sitt forum i de mötesplatser som kommunen satsar på och ansvaret för dessa ligger, och kommer fortsatt att ligga, på kulturnämnden.

Alla detaljer kring mötesplatsen i Mariefred är inte klara – men det kommer att bli ett ärende för den nya kulturnämnden att ta tag i, kort efter att den tillträder efter årsskiftet.

– Vi ska bli tydligare i hur det kommer att se ut på alla våra mötesplatser, säger Jacob Högfeldt (M).

Samhällsbyggnadsnämnden stöps om till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljöfrågor har hanterats inom nämnden även tidigare, men med majoritetens målsättning att arbeta för en helt klimatneutral kommun år 2040 kommer namnbytet.

– Vi har höga ambitionsnivåer och man ska som politiker i nämnden känna att man har ett påtagligt ansvar, säger Högfeldt.

De två kommunalråden har tidigare presenterat hela dokumentet, där punkterna har kompletterats av åtta stycken med fler löften till medborgarna.

Ett av styckena berör barn och utbildning. På det området framhålls bland annat genomförandet av det långsiktiga skolutvecklingsprogrammet, att kunskapsresultaten ska förbättras och lokalkostnaderna för gymnasieverksamheten sänkas. Antingen genom ett nytt, mer förmånligt avtal på Campusområdet eller genom ett nytt bildningscenter vid resecentrum.

Så fördelar M och S ordförandeskapen

Kommunstyrelsen (13 ledamöter): M

Barn- och utbildningsnämnden (11): M

Socialnämnden (11): S

Teknik- och fritidsnämnden (9): M

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnd (11): M

Kulturnämnd (9, har i dagsläget 11): S

Valnämnd (9): S

SFAB och SBAB: S

Sevab: M

Överförmyndarnämnd: S (Eskilstuna kommun utser ordförande, Strängnäs kommun vice ordförande)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om