"Att agera för sin förbannade heder är främmande och äckligt"

"Unga flickor sitter med handsfree i mobiltelefonen i skolan och är uppkopplade hela dagar. Pappan ska ha koll på vad barnen gör. Det händer i Eskilstuna, här och nu", säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson (S).

Foto: Andersson Mikael

Övrigt2018-11-21 16:11

Jimmy Jansson har läst Eskilstuna-Kurirens granskning om "Den svenska hedern". Han säger att hedersproblematik förekommer i Eskilstuna och att kommunen gör vad den kan.

Exemplet från skolans värld, med föräldrar som har konstant kontroll på sina barn, genom mobiltelefon, nämner har spontant.

– Skola och socialtjänst försöker att ingripa. Man ska dock veta att när samhället intervenerar (ingriper) i familjesituationer så utsätter man ofta den här flickan, eller i vissa fall pojken, för en enorm risk. Det kan handla om liv och död. Kommuner måste trolla med knäna, vara smarta och lirka och försöka jobba lite i det dolda kring de här personerna.

Ser du någon lösning på hedersproblematiken?

– Hedersrelaterat våld och förtryck är utbrett och bör ha en egen brottsrubricering. Sverige har varit naivt. Vi hade hedersproblematik och klanstrukturer i Sverige för 100-150 år sen men man jobbade hårt med jämställdhets- och jämlikhetsinsatser för att få bort det. Nu ser vi en tillbakagång och jag kan inte fatta hur vi kunnat tolerera det.

Hur menar du?

– Problemet är kopplat till den start vi har erbjudit människor som kommer till Sverige från andra delar av världen. Vilka grundläggande värderingar och förhållningssätt är det som gäller här? Vi har bland annat en generös abortlagstiftning, en allmän och fri förskola för att kvinnor ska kunna arbeta. Hela vårt samhälle genomsyras av ett individperspektiv. Att det då ska finnas familjer och karlar som agerar för sin förbannade heders skull är främmande och äckligt.

Jimmy Jansson fortsätter:

– Det är i direkt konflikt med våra värderingar och de som ägnar sig åt det har kommit till fel land.

Han säger att det behövs flera åtgärder för att reparera den skada som är skedd för de unga flickor och pojkar som hamnat i kläm.

– Lagstiftning, ekonomiskt stöd och ökad kunskap är tre viktiga pelare i det arbetet. Kommunerna skulle behöva riktade resurser. Socialnämnderna blöder i hela landet och ska man adressera hedersproblematiken extra så får regeringen rikta pengar till det.

Hur arbetar kommunen förebyggande?

– Vi har tillfört en stödperson och det görs utbildningsinsatser inom våra kommunala verksamheter. Det kan många gånger vara svårt att se att något inte står rätt till. Mycket sker under radarn och oftast blir det uppenbart först när det värsta händer. Det är svårt att konfrontera de utsatta personerna som utsätts för en stor risk om de börjar berätta. Det är otroligt komplext.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om