Bakslag för ESEM:s tillståndsansökan – biogasledningen godkänns inte

ESEM:s tillståndsansökan godkänns inte av Räddningstjänsten. Gasledningen får inte användas, och gasen får heller inte eldas upp.

Facklan måste stängas på ett säkert sätt.

Facklan måste stängas på ett säkert sätt.

Foto:

Övrigt2018-11-07 09:50

Det kommunägda energibolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö (ESEM) hade hoppats vara igång med biogasproduktionen vid Ekeby reningsverk under november. Så blir det inte och något nytt "startdatum" finns inte. Innan situationen blir bättre för ESEM kommer den dessutom att försämras. Rejält.

Eskilstuna-Kuriren har i ett flertal artiklar berättat om bolagets utdragna tillståndsprocess (det gamla tillståndet gick ut 2014) som ledde till att tillsynsmyndigheten, Räddningstjänsten i Eskilstuna, stoppade användningen av gasledningen i februari. Sedan dess har all gas som producerats facklats (eldats upp).

Den nya tillståndsansökan, för hantering av brandfarlig vara, som lämnades in i augusti har nu behandlats.

ESEM:s ansökan godkänns på sex av tio punkter. På två centrala områden är dock beslutet en stor missräkning för bolaget.

Gasledningen som ska transportera den rötade gasen i förädlad form, mellan reningsverket och tankstationen på Fraktgatan, får fortfarande inte användas.

Ledningen under Eskilstunaån går genom ett område med risk för skred. Bolaget har i sin ansökan inte lyckats visa att markförhållandena är "så betryggande att ledningen inte skulle kunna skadas" när marken rör sig. Det ska även finnas mätpunkter där man regelbundet kan kontrollera eventuella rörelser. Det arbetet har inletts men är inte avslutat.

Bolaget får heller inte fortsätta fackla den gas som framställs på Ekeby. Orsaken är att gasbrännaren, komponenter i gasfacklan och flera ventiler inte är avsedda för gas. Felet, som var känt för ESEM, var tänkt att åtgärdas längre fram.

Till följd av förbudet att använda såväl facklan som gasledningen tvingas ESEM stänga delar av anläggningen. Det är vare sig okomplicerat eller riskfritt. Gas bildas vare sig man vill det eller inte när avloppsslammet rötas i reningsprocessen.

– Facklan kommer inte att släckas med omedelbar verkan trots att de inte har tillstånd för den. De ska stänga på ett säkert sätt och det tar tid. Jag förutsätter att de parallellt med att de stänger ner jobbar med att åtgärda bristerna så att de snabbt kan komma in med en ny ansökan, säger Camilla Dahlén, ställföreträdande räddningschef i kommunen.

ESEM:s miljötillstånd för anläggningen tillåter inte att gasen släpps ut i atmosfären utan att brännas av, för att minimera den miljöskadliga effekten. Tillståndet tillåter heller inte att avloppsvatten hamnar orenat i Eskilstunaån.

Hur ska ESEM kunna undvika att bryta mot antingen förbudet eller miljötillståndet?

– Det är en knepig situation och i det här fallet får det enorma konsekvenser. Vi kan inte ge tillstånd, men inte heller kräva att de stänger över en natt. Jag har inget förslag på hur det ska gå till men hade bristerna åtgärdats snabbare hade vi inte hamnat här, säger Camilla Dahlén.

De andra två punkterna i ansökan som fick avslag är något enklare att åtgärda. Det rör dels en felplacerad dieseltank, dels problem kopplat till dålig ventilation i vissa utrymmen där brandfarlig gas hanteras.

ESEM ska nu ta fram en plan för hur de aktuella delarna ska kunna stängas på ett säkert sätt.

Nästa vecka ska energibolaget redovisa en tidplan för åtgärderna och därefter veckovis rapportera hur arbetet fortskrider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om