Barn i ny utflyktsgrupp skapar nya förskoleplatser

Bristen på förskoleplatser är stor i Eskilstuna. För att klara kravet på en barnomsorgsplats inom fyra månader tar förvaltningen till nya grepp. Ett sådant exempel finns på Fröslundavägens förskola där man skapar 15 nya platser genom att starta en utflyktsgrupp.

Foto:

Övrigt2019-02-14 07:31

– Under våren är det alltid ett stort tryck på att ta in fler barn men i år har vi märkt av ett ökat behov redan i januari, säger Tina Persson, kommunens förskolechef.

I väntan på nybyggda lokaler i Skiftinge och i kvarteret Nätet på Norr – som totalt omfattar 220 nya platser – måste barn- och utbildningsförvaltningen hitta tillfälliga lösningar på problemet.

Som tidningen kunde berätta i veckan finns planer på att göra om en villa vid Tunavallsområdet till en förskola med 20 platser. Några liknande snabblösningar i andra lokaler finns inte i dagsläget. För att klara fyramånadersgarantin jobbar förvaltningen därför med andra alternativ.

– Villan vid Tunavallen är en lösning, men vi tittar även på vilka andra möjligheter vi har att organisera verksamheten på nya sätt. Det handlar till exempel om indelningen av barngrupper, säger Tina Persson och lyfter fram den metod Fröslundavägens förskola valt för att ordna fler platser.

Där kommer man i slutet av februari att skapa en så kallad utflyktsgrupp på en av förskolans avdelningar för femåringar.

– Tre dagar i veckan kommer de till exempel att vara på biblioteket, på något museum eller i Vilstaområdet, säger förskolans chef Jessica Araskog Svantesson.

Barnen lämnas och hämtas som vanligt men mellan klockan 9 och 14 befinner de sig inte på förskolan.

Genom omflyttningar av olika barngrupper inom förskolans lokaler skapas en dominoeffekt som generar minst 15 nya platser.

Responsen från föräldrarna till de barn som ingår i utflyktsgruppen har varit positiv enligt Jessica Araskog Svantesson.

– Ingen behöver delta i utflyktsgruppen mot sin vilja och det är ingen av föräldrarna som sagt nej. Det är ju inte så att vi plockar bort något av den pedagogiska verksamheten, tvärtom så tillför vi något.

Tankarna på en utflyktsgrupp är inte en direkt konsekvens av den rådande platsbristen men behovet av åtgärder gjorde att saken drogs till sin spets.

– Vi har pratat om det här i flera år, delvis därför att pedagogerna har varit väldigt sugna på det. Och de här barnen är vana vid att göra utflykter sedan tidigare. Nu kommer de att ha ett schema så att alla vet vad de ska göra under veckan. De får med sig mat från förskolan varje dag och kommer kanske att äta lunch på biblioteket. Nu kör vi på fram till sommaren och sen får vi utvärdera hur det gått, säger Jessica Araskog Svantesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!