BÀsta pastaklimparna knÄdar du sjÀlv

Gnocchi Àr bÄde lÀtt och kul att göra sjÀlv. MÀttande, billig och mÄngsidig mat som enkelt kan anpassas efter Ärstiden. Med eller utan potatis.

Orkar man inte göra egna gnocchi funkar det med fÀrdigköpta. HÀr har jag skrÀmt upp dem med rökt paprikapulver, bacon och pinjenötter.

Orkar man inte göra egna gnocchi funkar det med fÀrdigköpta. HÀr har jag skrÀmt upp dem med rökt paprikapulver, bacon och pinjenötter.

Foto:

Övrigt2017-05-26 19:20

LĂ„t oss börja med en sprĂ„klektion. Gnocchi uttalas njĂ„kki – och inget annat. G:et Ă€r stumt (eller rĂ€ttare sagt blir till ett j efter n:et) och "ch" blir alltid "k" pĂ„ italienska. Jag vet att det kan vara svĂ„rt att begripa, men sĂ„ ligger det i alla fall till.

Gnocchi Àr alltsÄ en form av pasta som i original innehÄller potatis. Den bör Àtas sÄ fÀrsk som möjligt, och fÀrskare Àn att göra den sjÀlv Àr ju svÄrt att Ästadkomma. KrÄngligt och kletigt? Inte alls, det Àr vÀldigt lÀtt och rasande roligt köksarbete.

Det du bör tÀnka pÄ Àr att potatisen ska vara sÄ varm som dina hÀnder klarar av att hantera. Hinner potatisen kallna blir gnocchin studsig och hÄrd i stÀllet för fluffigt mjuk och hÀrligt molnlik. Av samma anledning Àr det ocksÄ viktigt att inte ta för mycket mjöl. Degen ska bara precis hÄlla ihop och fÄr inte knÄdas för lÀnge. Sedan Àr det upp till dig hur ambitiös du vill vara nÀr det gÀller sjÀlva utseendet. Jag tycker att det rÀcker att skÀra degrullarna i smÄ bitar, men du kan ocksÄ trycka till dem med tummen eller en gaffel för ett snyggare resultat.

Hur de Àn ser ut Àr det viktigt att gnocchin inte fÄr koka för lÀnge. De smÄ klimparna Àr klara nÀr de flyter upp till ytan, det tar inte mer Àn nÄgon minut.

Det sköna med gnocchi Àr att de Àr sÄ pass matiga och goda i sig att man inte mÄste vrÀka pÄ vÀrsta sÄsen för att fÄ till en god middagsrÀtt. NÄgra fÀrska örter, lite brynt smör och rejÀlt med parmesan rÀcker lÄngt. Du kan ocksÄ smaksÀtta sjÀlva degen med i princip vad som helst, i Italien beror det lite pÄ i vilken landsÀnde man bor. Men sÄ hÀr Ärs tycker Ätminstone jag att det passar perfekt med nÀsslor eller som i mitt recept hÀrintill, ramslök, för den som kan fÄ tag pÄ det.

Varianten med ricotta Àr lite annorlunda och kanske inte den snyggaste, men likvÀl hÀrlig mysmat av bÀsta mÀrke som gÄr snabbt att göra. TillsÀtt primörer, skinka, örter eller vad helst du kÀnner dig sugen pÄ.

I gnocchins förlovade vÀrld finns inga rÀtt och fel. Mer Àn nÀr det handlar om uttalet.

Att dricka till

Falanghina del Sannio (2169), 99 kronor.

Alkoholfritt: Fru Nordin (1915), 55 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!