Framgångarna fortsätter för fenomenet Kent. Senaste skivan "Tigerdrottningen" har fått genomgående lysande recensioner. Arbetstakten är hög i bandet som nu hållit sig på den absoluta rocktoppen i nästan 20 år. Har de inte ett nytt album på gång - så är de ute och turnerar. Så har det sett ut sedan debutalbumet "Kent" kom 1995. Och så ser det ut också i år. Nästa vecka har gruppens klubbturné premiär i Oslo. Biljetterna till klubbspelningarna tog slut på några minuter. Den som vill se Kent live i sommar får istället satsa på gruppens egenproducerade Kentfester, den ena i Göteborg, den andra i Stockholm, båda med kapacitet för en publik på cirka 20 000.
Kents jobb ger resultat, pengarna tickar in till medlemmarnas olika bolag. År 2014 lär knappast bli något undantag.
Precis som när Eskilstuna-Kuriren senast, år 2009, granskade Kents ekonomi är det låtskrivaren Joakim Berg som har både störst inkomsterna och störst tillgångar.
Värdet på hans två bolag TFD Enlightment och Canolli ligger visserligen kvar på runt 20 miljoner kronor, men under de år som gått har Joakim Berg varit generös med aktieutdelningar till bolagets ägare, d v s till sig själv.
Ur TFD Enlightment har 2,4 miljoner kronor plockats ut sedan 2008 och ur Canolli har 2,8 miljoner gått till aktieutdelning under samma period. Alltså ett tillskott på totalt 5,2 miljoner kronor utöver den lön som bolagen betalat ut till sin ägare.
Under räkenskapsåret 2012 betalade Cannolli AB ut 2 647 000 kronor i lön exklusive sociala avgifter. Samma år hade Joakim Berg, enligt Skatteverket, en taxerad inkomst på 2 803 700 kronor.
Både tillgångarna och aktieutdelningarna är betydligt blygsammare i de övriga Kent-medlemmarnas bolag.
Martin Skölds bolag är värda sammanlagt 3, 5 miljoner, Markus Mustonens 3 miljoner och Sami Sirviös 2,5 miljoner kronor. De två senare hade 2012 taxerade inkomster motsvarande cirka 60 000 i månaden medan Martin Skölds låg på runt 80 000 och Joakim Berg på i snitt 230 000 i månaden.
Det gör Joakim Berg till en av de svenska artister som tjänar allra mest. När Aftonbladet i december 2013 gjorde en sammanställning baserad på Skatteverkets statistik för 2012 fick Joakim Berg mer i lönekuvertet än både Mikael Persbrandt, Benny Andersson och Tommy Körberg. Lars Winnerbäck toppade listan med 5,4 miljoner.
Också när det gäller pensionsavsättningar sticker Berg ut. År 2002 satte hans bolag av 200 000 kronor till pension medan Markus Mustonen nöjde sig 50 000, Martin Sköld med 14 000 och Sami Sirviö inte satte av något alls.
Sedan tidigare har Joakim Berg redovisat konst till ett bokföringsvärde av 95 000 kronor i ett av sina bolag. Nu har även Martin Sköld investerat i konst, bokfört till ett värde av 30 000 kronor.
Kent har två gemensamma bolag, Parkbänken och Fetmörch. Parkbänkens verksamhet består av uthyrning av studio- och replokal. Bolaget har gått på minus under de senaste åren och tillgångsvärdet har sjunkit.
Fetmörch som är till för inköp och försäljning av merchandise, i huvudsak reklamkläder, har däremot ökat i värde.
Källa: Bolagsverket, Skatteverket