Beskedet: Satsning på skatepark i Eskilstuna ska utredas

Frågan om bygget av en skatepark i Eskilstuna lever. Under 2017 ska kultur- och fritidsförvaltningen göra en förstudie av en utomhuspark som förutom skate också kan passa för inlines, kick-bike och BMX-cyklar.

Kultur- och fritidsförvaltningen ska göra en bred förstudie för att undersöka möjligheten att skapa en utomhusanläggning för bland annat skateboard.

Kultur- och fritidsförvaltningen ska göra en bred förstudie för att undersöka möjligheten att skapa en utomhusanläggning för bland annat skateboard.

Foto:

Övrigt2017-01-27 04:04

Ett av ärendena vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde i onsdags var ett medborgarförslag från nio-åriga Oscar Ericsson. Han, och många av hans kompisar, vill att kommunen ska bygga en skatepark i Munktellstaden. Förslaget avslogs med motiveringen att det inte finns några medel avsatta för detta. Däremot beslutade nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att göra en förstudie under 2017 där man ska undersöka möjligheterna att, tillsammans med närings- och föreningslivet, skapa en utemiljö för bland annat skate.

‒Det här är en väldigt intressant fråga där det finns ett stort engagemang. Därför kan vi inte bara lyssna på en aktör eller ett förslag. Genom en förstudie kan vi skapa delaktighet, göra en behovsanalys och titta på vilka resurser som finns,säger Mona Kanaan (S),ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon vill egentligen inte använda ordet skatepark då det finns så många fler besläktade discipliner. Hit hör till exempel inlines, kick-bikes, BMX-cyklar och parkour.

‒Vi måste tänka brett och modernt för att göra någonting nytt. Skate är egentligen bara en av många metoder för att skapa förutsättningar för barn och unga att samlas, röra på sig och ha kul, säger hon.

Två av de faktorer som förstudien ska ge svar på är hur stor anläggningen ska vara samt var den ska placeras - centralt eller i de yttre bostadsområdena. Men det finns fler aspekter att ta hänsyn till.

‒Den allra viktigaste frågan är att vi måste ha ett tydligt jämställdhetsperspektiv. De flesta som utövar de här sporterna i dag är pojkar. Men ska vi investera måste vi göra det på ett sätt som även lockar tjejer.

Kostnaden för en skatepark styrs av storlek, läge och utformning och när det gäller finansieringen vill Mona Kanaan att fler aktörer ska involveras vid sidan av kommunen.

‒Vi kan tänka oss flera finansieringsmöjligheter. Det finns statliga bidrag att söka för att utveckla områden, Sörmlandsidrotten brukar ha investeringsmedel och sen finns det kanske fastighetsägare som vill vara med och skapa attraktiva utemiljöer för barn och ungdomar.

Förstudien ska vara klar senast i november 2017. Det förslag som nämnden då lägger ska kunna behandlas av fullmäktige när budgeten för 2018 klubbas.

Skate

I Vilsta industriområde finns sedan många år en inomhusanläggning för bland annat skateboard. Den drivs av KFUM och föreningen Zero One Six och har över 1500 medlemmar. Föreningen får olika typer av stöd från kultur- och fritidsnämnden.

Svenska skateboardförbundet är medlem i Riksidrottsförbundet sedan 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om